Tužitelji: Gotovina i Markač krivi i kao pomagači

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaško tužiteljstvo smatra da prvostupanjska presuda kojom je general Ante Gotovina osuđen kao član udruženog zločinačkog pothvata daje osnovu i za proglašenje njegove krivnje kao pomagača u tom pothvatu, kao i za proglašenje njegove krivnje po zapovjednoj odgovornosti za zločine koji su uslijedili tijekom dva mjeseca nakon Oluje, navodi se u podnesku haaškog tužiteljstva objavljenom u ponedjeljak u Haagu.

Tužiteljstvo u podnesku, kojim odgovara na nalog žalbenoga vijeća, navodi da je i dalje primjerena kazna od 24 godine izrečena u nepravomoćnoj presudi.

Žalbeno je vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u srpnju pozvalo tužiteljstvo da do 10. kolovoza objasni da li vjeruje da se generalima Gotovini i Mladenu Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata, može pripisati alternativna krivnja na temelju zapovjedne odgovornosti ili kao pomagača u udruženom zločinačkom pothvatu.

- Ako je prvostupanjsko vijeće pogriješilo u zaključcima o topničkim napadima i Gotovininu članstvu u udruženom zločinačkom pothvatu, Gotovinu bi se trebalo osuditi zbog pomaganja progona, deportacije, ubojstva, nasumičnog razaranja i pljačke, drugih nečovječnih djela i okrutnog postupanja, navodi tužiteljstvo u podnesku kojim se bavi odgovornošću generala Gotovine i dodaje da se i njegovu zapovjednu odgovornost za zločine počinjene tijekom dva mjeseca nakon Oluje treba uzeti u obzir u određivanju visine kazne.

Tužiteljstvo podsjeća da je prvostupanjsko vijeće presudom utvrdilo da je strah izazvan topničkim napadima tijekom Oluje bio primarni i izravni uzrok masovnog bijega više od 20 tisuća srpskih civila iz Krajine i da su HV i specijalna policija počinili zločin deportacije te da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i drugi visoki dužnosnici dijelili namjeru da se istjeraju srpski civili iz Krajine te da su koristili vojsku i specijalnu policiju da bi proveli zločinački cilj kroz Oluju.

- Gotovina je znao da je bila namjera da se napadima istjeraju Srbi i da će do zločina deportacije i progona vjerojatno doći i da će njegova djela pomoći u počinjenju tih zločina. Unatoč tomu Gotovina je sudjelovao u planiranju topničkih napada i izričito naredio napad HV-a na gradove.

Kao takva, Gotovinina djela imala su značajni učinak na zločine progona i deportacije. Gotovinina krivnja kao pomagača u tim zločinima ne ovisi o kategorizaciji topničkih napada niti o njegovu članstvu u udruženom zločinačkom pothvatu, tvrdi tužiteljstvo.

Što se tiče krivnje po zapovjednoj odgovornosti, tužiteljstvo smatra da je prvostupanjsko vijeće donijelo sve potrebne zaključke u presudi koji su podloga utvrđivanja toga oblika krivnje.

"Gotovina je također pomagao u zločinima ubojstva, nečovječnim djelima i okrutnom postupanju, pljački i progonima time što je zapovijedio potčinjenima da uđu u Krajinu nakon prvog napada, znajući da će vjerojatno počiniti zločine ali i stvarajući tolerantnu atmosferu koja je ohrabrila počinjenje tih zločina", navodi tužiteljstvo i dodaje da je "time što nije spriječio i kaznio te zločine također kriv po zapovjednoj odgovornosti."

Tužiteljstvo na 30-ak stranica podneska detaljno navodi dokaze koji po njima potvrđuju Gotovininu odgovornost kao pomagača udruženog zločinačkog pothvata te njegovu krivnju temeljem propusta kao zapovjednika.

Prvostupanjsko je vijeće prošle godine proglasilo generala Gotovinu krivim kao člana udruženog zločinačkog pothvata predvođenog predsjednikom Tuđmanom, čiji je cilj bio neselektivnim topničkim napadima na srpsko civilno stanovništvo okupiranih područja Hrvatske izazvati njihov masovni progon te ga je osudilo na 24 godine zatvora.

Haaško tužiteljstvo i u slučaju generala Mladena Markača smatra da prvostupanjska presuda kojom je osuđen kao član udruženog zločinačkog pothvata daje osnova i za proglašenje njegove krivnje kao pomagača u tom pothvatu te zbog propusta kao zapovjednika i smatra da je 18 godina zatvora i dalje primjerena kazna, navodi se u podnesku tužiteljstva objavljenom u ponedjeljak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter