Tužitelj: Mladic bio opsjednut uništavanjem muslimana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaški tužitelji porucili su u cetvrtak, drugog dana uvodnih rijeci na haaškom sudenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladicu, da ce dokazati njegovu odgovornost za genocid u Srebrenici u kojoj su u srpnju 1995. godine nakon pada te zašticene zone ubijene tisuce muslimanskih muškaraca u nekoliko dana.

"To je bio i bit ce genocid", kazao je tužitelj Peter McCloskey isticuci da za njega nije odgovoran samo Mladic nego i njegovi najbliži suradnici u vojsci Republike Srpske medu kojima su generali Zdravko Tolimir i Radislav Krstic, Milan Gvero i Ljubiša Beara.

Mladic je bio opsjednut uništavanjem muslimana, kazao je tužitelj McCloskey. Tužitelj je istaknuo da su u nekoliko dana srpnja 1995. godine snage bosanskih Srba prognale muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i ubile više od 7.000 muslimanskih muškaraca i decaka, a žene, djeca i starci završili su po izbjeglickim logorima.

McCloskey je porucio da je Mladic ne samo zapovijedao snagama koje su pocinile zlocine nego je bio i osobno na terenu te je bio osobno umiješan u zlocine.

Mladic je, prema dokazima, na podrucju oko Srebrenice bio od 11. do 14. srpnja 1995, a nakon toga je bio u Beogradu od 14. do 16. srpnja, no punu kontrolu nad svojim snagama imao je i iz toga grada.

McCloskey je rekao da je ubijanje nastavljeno i nakon 17. srpnja, pa do studenoga te godine muslimanskog stanovništva na tom podrucju više nije ni bilo. Do sada je iz masovnih grobnica ekshumirano 5.977 žrtava i vecina je identificirana, kazao je tužitelj.

Tužitelji su najavili da ce izvesti kao svjedoke i 11 preživjelih s masovnih strijeljanja u danima nakon pada srebrenicke enklave, srpske vojnike koji su sudjelovali u pokolju i pokapali mrtve medu kojima i Dražena Erdemovica koji je priznao zlocin i vec odslužio kaznu.

McCloskey je rekao da je samo vojska pod cvrstom kontrolom vojnog vrha mogla ubiti više od sedam tisuca ljudi u cetiri dana pri cemu je pokazala nevjerojatnu disciplinu, organizaciju i efikasnost.

Nakon što je tužiteljstvo završilo uvodnu rijec suci su na neodredeno vrijeme odgodili izvodenje prvih svjedoka tužitelja koje je bilo zakazano za 29. svibnja.

Mladiceva obrana je u ponedjeljak zatražila odgodu postupka za šest mjeseci zbog toga što im tužitelji nisu na vrijeme dostavili sve dokaze.


Podijeli: Facebook Twiter