Tužitelj: Kosa željeli ubiti zbog izgubljene terase

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Puli u petak je Županijskom sudu dostavilo optužnicu protiv Sefedina Bilalija (72), državljanina Hrvatske i Makedonije, Mire ?urica (41) iz ?akova i Nikice Curica (45) iz Osijeka zbog osnovane sumnje da su pocinili kaznena djela poticanja na pokušaj teškog ubojstva i kaznena djela pokušaja teških ubojstava na štetu Ede Kosa, poduzetnika i bivšeg poreckog dogradonacelnika iz redova IDS-a.

Bilaliju je ujedno produljeno zadržavanje u pritvoru. Miro ?uric je iza rešetaka po presudi poreckog Opcinskog suda zbog iznude Eda Kosa, a Curic je na slobodi. Kao Bilalijev motiv narucivanja ubojstva Ede Kosa u optužnici je naveden materijalni gubitak njega i njegove uže obitelji prouzrocen nemogucnošcu korištenja terase njegove Gradske kavane u Porecu za što Bilali navodno odgovornim smatra upravo Kosa.

Državno odvjetništvo još je u istražnom zahtjevu navelo da postoji osnovana sumnja da je Bilali u listopadu 2006. u Porecu potaknuo ?urica na ubojstvo Kosa, za što mu je obecao i novcanu naknadu. ?uric je, sumnja odvjetništvo oko 00.23 sati 19. listopada 2006. pod volkswagen golf Ede Kosa postavio eksplozivnu napravu koju je preko signala mobitela aktivirao iz daljine. No, ubojstvo ?uricu nije uspjelo, ali je volkswagen potpuno uništen u eksploziji.

Sumnja se da je Bilali, nakon prvog neuspjelog pokušaja, ponovno narucio Kosovo smaknuce. Po navodima Odvjetništva, u drugoj polovici 2010. u Porecu Bilali je ponovno poticao na ubojstvo Ede Kosa. Drugi (propali) pokušaj atentata organizirao je ?uric i to tako što je u listopadu 2010. poticao Nikicu Curica da ubije Kosa. Prihvativši "posao" Curic je, sumnja odvjetništvo, 17. studenog 2010. oko 21.35 sati Edu Kosa pokušao ubiti vatrenim oružjem sacekavši ga kraj njegove obiteljske kuce u Kukcima.

Ali i taj je pokušaj propao jer cim je Curic uperio pištolj u Kosa, ovaj ga je udario torbom pa se napadac dao u bijeg. Istraga atentata na Kosa trajala je prilicno dugo, sve dok ucjenjivacu Eda Kosa, ?akovcaninu Miri ?uricu, policija nije u Rijeci postavila klopku u koju je ovaj, prilicno nespretno upao. ?uric je naime nudio Kosu informacije o narucitelju i izvršitelju atentata a htio mu ih je prodati za 15.000 eura, no na sudenju na Opcinskom sudu u Porecu ?uric je koncem prošlog mjeseca za tu iznudu osuden na sedam godina zatvora.

Odvjetnica: Bilali nije pocinitelj
- Bilaliju je produljen pritvor zbog opasnosti od bijega i od ponavljanja kaznenog djela, kazala nam je njegova braniteljica, odvjetnica Marija Budimir.

- Smatramo da je sud preekstenzivno tumacio odredbe Zakona o kaznenom postupku u odnosu na mjeru pritvora te cemo se stoga žaliti Vrhovnom sudu. Žalili smo se i na posljednju odluku istražnog suca i rješenje vijeca Županijskog suda u Puli kojim je odbijena naša žalba na odredivanje pritvora te ocekujemo odluku Ustavnog suda. Držim da je Bilaliju povrijedeno pravo na slobodu i osobnu sigurnost, a povrijedeno mu je i pravo na pravican postupak. Optužnicu cijenimo neutemeljenom a na sudenju cemo dokazati da Sefedin Bilali nije pocinio djela za koja se tereti, ustvrdila je Budimir. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter