Tužitelj ICC-a zatražio Gadafijevo uhicenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužitelj Medunarodnoga kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u ponedjeljak je izjavio da je zatražio podizanje naloga za uhicenje libijskog celnika Moamera Gadafija, njegovog sina Saifa al Islama i šefa obavještajne službe Abdulaha al Senusija, po optužnici koja ce ih teretiti za zlocine protiv covjecnosti.

Moreno-Ocampo je pocetkom svibnja najavio da ce zatražiti podizanje triju naloga za uhicenje zbog prethodno planiranih ubojstava prosvjednika u Libiji nakon što je UN-ovo Vijece sigurnosti u veljaci upozorilo sud sa sjedištem u Den Haagu na nasilje u Libiji.

"Ured je prikupio jasne dokaze o naredbama koje je izdao osobno Gadafi, jasne dokaze o tomu da je Saif al Islam organizirao okupljanje placenika i jasne dokaze o sudjelovanju Al Senusija u napadima na prosvjednike", rekao je Moreno-Ocampo, dodavši da je ured tužitelja takoder prikupio dokumente o tomu na koji su nacin spomenuta trojica održavala sastanke i planirala akcije te o tomu na koji je nacin Gadafi koristio svoje apsolutne ovlasti za pocinjenje zlocina u Libiji.

Moreno-Ocampo iznimno je brzo pokrenuo istragu, a podizanje naloga za uhicenjem zatražio je samo dva i pol mjeseca nakon što je Vijece sigurnosti upozorilo sud u Den Haagu na nasilje u Libiji.

Rekao je da je odlucio brzo pokenuti istragu da bi što prije postigao globalni konsenzus o tomu da se zlocini pocinjeni u Libiji moraju istražiti, unatoc tomu što ce suci tek sada morati donijeti odluku ima li dovoljno dokaza za podizanje naloga za uhicenje.

S obzirom na cinjenicu da ICC nema policijske snage, o zemljama clanicama ovisi kada ce poceti uhicenja.


Podijeli: Facebook Twiter