Tužit cu zbog tvrdnji da me financirao Gadafi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic u petak je zanijekao pisanje »nekih medija u Hrvatskoj« koji su iznijeli tvrdnju da je bivši libijski celnik pukovnik Moamer Gadafi financirao Mesica, a najavio je i tužbu protiv novinara koji je tu vijest objavio.

Neki mediji u Hrvatskoj objavili su, navodeci kao izvor novinara Hassana Haidara Diaba , tvrdnju kako je pukovnik Moamer Gadafi »financirao bivšeg predsjednika Stjepana Mesica«.

»Tvrdnja je lišena svakog osnova, bez obzira hoce li se tijekom vremena pojaviti i neki 'dokazi' koji bi trebali potvrditi njezinu istinitost. Izborni stožeri Stjepana Mesica objavili su potpune podatke o financiranju njegovih kampanja i godine 2000. i godine 2005.«, prema priopcenju iz Ureda bivšeg predsjednika u kojem se istice da su ti podaci bili »transparentni«.

»Diab je svojedobno uporno tražio intervju s bivšim predsjednikom RH, inzistirajuci na tome kako se Mesic mora prikazati kao veliki prijatelj pukovnika Gadafija koji zaslužuje svaku podršku. Predsjednik Mesic je dao intervju u kojemu je iznio svoje osobne dojmove o tadašnjem libijskom celniku, ali ga je i povukao, ocjenjujuci kako ga razvoj dogadaja u Libiji cini neaktualnim«, nastavlja se u priopcenju te dodaje da je novinar odlucio »suprotno svim postulatima novinarske profesije i profesionalne etike, taj intervju objaviti i to puna tri tjedna nakon što je voden (i povucen)«.

»Libijski pobunjenici tek su ušli u Tripoli, jedva kontroliraju stanje u gradu, upali su i u arhive pukovnikovog režima i vec su u prvim danima, možda i satima, našli upravo dokaze da je pukovnik Gadafi financirao predsjednika Mesica, a - sasvim slucajno - našli su i novinara koji je došao iz Hrvatske da mu to ispricaju«, istice se u priopcenju iz Mesiceva ureda.

Bivši hrvatski predsjednik namjerava tužiti novinara »zbog ugrožavanja osobne sigurnosti, buduci da se na ovaj nacin Mesica stavlja na Gadafijev platni spisak, te zbog povrede osobnog ugleda i casti«, saznaje Hina iz izvora bliskih Uredu bivšeg predsjednika. Mesic je najavio da ce tužiti »svakoga tko takve gluposti objavi«. U priopcenju iz Ureda bivšeg predsjednika podsjeca se da je prvi koji je iznio tezu o financijskim vezama Mesica i pukovnika Gadafija »bio propali predsjednicki kandidat Boris Mikšic« koji je, »nakon što je izgubio sudski spor zbog tvrdnje kako je francuska tajna služba kupila Mesicu vilu na Azurnoj obali, sada pricu obnovio, tvrdeci kako je tu vilu kupio pukovnik Gadafi«.

U priopcenju se takoder spominje da je »otkrice« o vezi Mesica i Gadafija »objavljeno ni 24 sata nakon što se bivši hrvatski predsjednik i pocasni predsjednik SABA krajnje odlucno izjasnio protiv toga da se razjašnjavanje zlocina pocinjenih nakon Drugog svjetskog rata koristi u svrhu difamiranja antifašizma i Narodno-oslobodilacke borbe, a u kontekstu kampanje uoci parlamentarnih izbora i kao sredstvo profiliranja pojedinaca u ulozi (željenih) voda desnice«.

Na kraju priopcenja, dodaje se i da je Mesic prvi pokrenuo pitanje privatiziranja »Vecernjeg lista« ciji je novinar Diab »ekskluzivno« objavio pricu o Mesicu i Gadafiju.


Podijeli: Facebook Twiter