Tuži riječku bolnicu zbog smrti supruge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po hodnicima KBC-a već se nekoliko mjeseci postavlja neugodno pitanje o odgovornosti za smrt Laure Noshi Gjugja, 38-godišnje Riječanke koja je preminula u KBC-u Rijeka 8. listopada 2012., samo 48 sati nakon uspješno obavljenog poroda. Je li smrt pacijentice rezultat pogreške i nemara liječnika i cijelog tima ili se naprosto radi o višoj sili. Robert Gjugja, 42-godišnji nezaposleni Riječanin, ostao je bez supruge, a troje djece s kojima živi u podstanarskom stanu, bez majke.

Suprug Robert koji je ostao sam sa 7-godišnjim sinom Florianom, 4-godišnjom kćeri Elenom i petomjesečnim sinom Erikom, četiri mjeseca nakon tog događaja općinskom Državnom odvjetništvu u Rijeci podnio je kaznenu prijavu protiv članova medicinskog osoblja Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, i to zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi.

- Prema sadržaju dosad prikupljene dokumentacije, zaključio sam kako je tragični ishod posljedica isključivo pogrešnog liječenja moje supruge Laure Noshi Gjugja, kao i liječničkog nemara u pristupu prema utvrđenoj simptomatologiji bolesti. Na prijavu se nisam odlučio u trenutku patnje, boli ili rastrojstva, već mjesecima nakon tog događaja, kad sam postao racionalan i kad sam nažalost shvatio da postoji velika vjerojatnost da je moja supruga preminula zbog nečijih pogrešaka, kaže Robert Gjugja.    

Prema mišljenju vještaka pokojna Laura Gjugja je već prema prvim simptomima odmah nakon poroda dobila HELLP, preeklampsiju. Radi se o poremećaju specifičnom za trudnoću, koji se javlja kod oko 5 posto trudnica i glavni je uzrok pobolijevanja i smrtnosti rodilja i fetusa, a liječnici u KBC-u to nisu prepoznali.

Ravnatelj KBC-a Herman Haller kaže da je KBC razmatrao zahtjev za mirnim rješenjem spora kojeg su uputili odvjetnici Roberta Gjugja ali dodaje da u medicinskom tretmanu i postupku liječenja te pacijentice ne nalaze medicinske greške koje bi opravdale traženje odvjetnika. (Robert FRANK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter