Tuži BBC zbog prikazivanja poroda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna Britanka prilicno je ljuta zbog odluke BBC-ja da snimku njenog poroda emitira u jednoj od epizoda sapunice EastEnders. Žena je dopustila snimanje poroda, kao i korištenje snimke u popularnoj seriji, ali joj se nije svidjelo kako je to ispalo…

Emma Bailey dopustila je da se rodenje njenog sina snima u obrazovne svrhe, ali se zgrozila kada je vidjela da je snimka njenog poroda završila u sapunici, u sklopu kontroverzne price o tinejdžerskoj trudnoci i abortusu.

U epizodi jedne od najdugovjecnijih sapunica na svijetu prikazano je kako jedan od glavnih likova, otac Beale, tjera svoju maloljetnu kcer Lucy da gleda DVD o porodu kako bi je nagovorio da prekine trudnocu.

U sapunici se cuje kako Emma Bailey usred pravog poroda vice: "Ne mogu ovo više izdržati", te je prikazan kadar u kojem drži svog sina Dominica dok mu babica briše krv s lica.

"Oni su to htjeli prikazati kao strašan dogadaj, ali to je rodenje mog sina. Nikad ne bi pristala na audiosnimku poroda. To je jako intimna stvar i svi su me zapravo culi kako radam."

Bailey je pristala da se snimka njenog poroda iskoristi u seriji, ali nakon što je producent izjavio da je žele koristiti u obrazovne svrhe.

Bailey se žalila agenciji za monitoring medija Ofcom, koja je presudila u korist BBC-ja, pa se žalila i na njihovu odluku.


Podijeli: Facebook Twiter