Tužbom do cetiri neisplacene place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vecinskog vlasnika Bojoplasta Josipa Galinca sigurno nije briga kako radnici mogu preživjeti bez cetiri place koliko nam duguje. Njega zanima samo kako steci vrijedno zemljište Bojoplasta od 14.000 cetvornih metara i poslovnu zgradu. Njemu nije u interesu da radimo, nego da što prije odemo iz firme da bi dobio ono što želi", mišljenja su to nekolicine radnika s kojima smo razgovarali danas nakon konferencije za novinare u prostorima Saveza samostalnih sindikata. Svi su oni dugogodišnji zaposlenici Bojoplasta s radnim stažem od dvadeset i više godina. Neki od njih do 1. kolovoza gradili su vile vrijedne milijun eura u Savudriji u rezidenciji Skiper uz golf igrališta. Umjesto da dobiju placu za odradeni posao, još su i potrošili svoga novca za hranu jer je tamošnja prehrana bila užasno loša.



Što dalje? Nakon današnjeg zbora zaposlenika u prostorijama SSSH-a uz nazocnost županijskog povjerenika sindikata Slobodana Kapora zakljuceno je da se pokrenu tužbe radi naplate potraživanja radnika koja iznose do milijun kuna. Zaposlenici traže svoja prava prema kolektivnom ugovoru - place, otpremnine, naknade za jubilarne nagrade. Danas je takoder otvorena opcija pokretanja stecajnog postupka da bi radnici uspjeli doci do svojih potraživanja. Ako bude potrebno, pokrenut ce stecaj.



Nekad uspješna mala firma, koja je još do prije godinu dana brojala 87 radnika, danas je na koljenima s jedva 35 zaposlenih. Dvadesetak ih je otišlo trbuhom za kruhom, desetak je proglašeno viškom, nekoliko ih je dalo izvanredni otkaz, nekima još vise otkazi nad glavom, dio je otišao u mirovinu. Što je najgore, nema novih poslova, a vec ugovoreni se raskidaju. Novi direktor Krešimir Miljevic je nakon Marina Fola na celu Bojoplasta od konca lipnja.



"Premda smo ga u pocetku prihvatili kao dobronamjernog, pokazalo se da bezuspješno tražimo suradnju s njim. Tvrtka ocito tone sve dublje, Bojoplast nema niti jedan znacajniji posao", rekao je Kapor. Dodaje da više nema smisla organizirati štrajkove u Puli, zato najavljuje štrajk u Zagrebu ispred sjedišta Industrogradnje u Savskoj zajedno s drugim radnicima te tvrtke. Na taj nacin žele dati do znanja Josipu Galincu, koji je vlasnik 54 posto dionica Bojoplasta, da nece trpjeti ovakve uvjete rada. Zadnja placa bila je ona za travanj. Tocnije, isplacen je dio place za travanj i dio za svibanj. Dva mjeseca nemaju kontakte s upravom, nemaju koga što pitati.


Podijeli: Facebook Twiter