Tužba zelenih stopira Plomin 3 na ugljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužba Upravnom sudu koju najavljuju iz Zelene akcije mogla bi zaustaviti projekt TE Plomin 3, smatra labinski gradonacelnik Tulio Demetlika, uz podsjecanje da su u zemljama EU-a bitne želje i mišljenja gradana. Nakon što je savjetodavno strucno povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš nove plominske termoelektrane dalo pozitivno mišljenje - iako su on i Josip Zidaric bili protiv - Demetlika ocekuje poteze Vlade i Sabora.

Demetliki je kao inženjeru elektrotehnike jasno da treba imati diversificirane izvore energije - do 2020. treba imati 20 posto energije iz obnovljivih izvora, koji su skuplji u fazi istraživanja, a ostatak mogu ciniti samo ugljen, plin i nuklearna energija. Od ta tri energenta u Europi je udio ugljena 40 posto, a u Hrvatskoj 15 posto.

Jasno mu je da je u zadnjih 20-ak godina tehnologija puno napredovala, pa tako i kod odsumporavanja, ali termoelektrana na ugljen opterecuje i obezvrjeduje prostor. Naglašavajuci da je to njegov osobni stav, Demetlika smatra da ce država žrtvovati jednu lokaciju koja je ionako vec obezvrijedena za razvoj turizma, poput Plominskog zaljeva, jer svaka nova lokacija znaci dodatne troškove.

Inzistira na uravnoteženom razvoju odnosa izmedu opskrbe toliko potrebnom energijom i ocuvanja zdravlja i okoliša.

Runko Demetliki: Moj poslodavac je HEP, a tvoj IDS

Kršanski nacelnik Valdi Runko je na sjednici povjerenstva podržao je ekološku studiju za izgradnju TE Plomina 3 na ugljen snage 500 MW, dok su se druga dvojica istarskih predstavnika, labinski gradonacelnik Tulio Demetlika i resorni županijski procelnik Josip Zidaric, usprotivila zbog neuskladenosti tog dokumenta s regionalnim prostornim planom i Programom prostornog uredenja RH.

- Problemi nastaju jer pojedinci za razlicitim stolovima razlicito pricaju. Na sastanku utvrdimo jedno, a u drugoj prigodi sve se pretvara u neku drugu pricu. Ne spadam u tu kategoriju ljudi, naglasio je Runko, ocito aludirajuci na "dvostruku igru" prvog covjeka Labina.

Tek je nakon sjednice, na naše inzistiranje, bio odredeniji.

- Neke obavezuje politika. Demetlika poštuje prostorni plan koji je izglasala Županijska skupština, no ja u tome nisam sudjelovao. Uostalom, i on dobro zna da je treca elektrana na ugljen ekonomski jedina realna opcija, uz vrhunsku tehnologiju glede ekološkog pitanja. Takav je objekt zacementiran još 1999., kada se gradio TE Plomin 2 - nije se tada onakav kamin (visok 340 metara, op. a.) napravio samo za dodatnih 100 MW. Svaki politicar trebao bi znati da se vec pet godina priprema studija o utjecaju na okoliš za "trojku". Demetliki sam jasno rekao - moj poslodavac je HEP, a tvoj IDS! Ne spadam u one koji pljuju u pijat iz kojeg jedu, veli on.

Stanovnici Plomin Luke i Plomina podijeljeni

Najava Vlade da ce do kraja godine poceti izgradnja treceg bloka Termoelektrane Plomin na ugljen kao energenta za stanovnike Plomin Luke i Plomina nije bila iznenadenje - oni vide i znaju tko i zašto dolazi u termoelektranu, cuju što se govorka i nagada i koja je vjerojatnost da se to ostvari, a neki su nam tvrdili da su bili u prilici vidjeti i nacrte novog bloka.

I dok su Labinština, Istra i Primorsko-goranska županija usmjerene na ekološku dimenziju projekta, oni stvar prvenstveno promatraju iz ekonomskog kuta: dva bloka su tu, izgradnja treceg nosi korist, a s okolišem ce valjda sve biti u redu. Ima i suprotnih stajališta, "tvrdih zelenih", kako su nam rekli, ali oni su u manjini. I jedni i drugi složit ce se da njih nitko ništa ne pita, ali to ne znaci da su jedva docekali da svoje mišljenje iznesu pred našim fotoaparatom. Ipak, neke smo uspjeli nagovoriti. (R. SELAN, I. RADIC, S. BENIC)

ŠTO SU SVE REKLI DEMETLIKA, RUNKO I LOKALNI STANOVNICI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 

 


Podijeli: Facebook Twiter