Tužba Vrhovnom sudu zbog deložacije u Vodnjanu


Obitelj Ademi, koja je u petak deložirana iz stana u Vodnjanu, danas smo zatekli u improviziranom šatoru ispred zgrade u kojoj su dosad stanovali. Ta je 12-člana obitelj Roma iseljena iz nekretnine u vlasništvu Grada Vodnjana temeljem pravomoćne presude pulskog Općinskog suda.

"Unuke su mi uzeli susjedi da prespavaju kod njih, a mi smo spavali tu u dvorištu i tu ostajemo. Ako se nešto ne riješi do ponedjeljka, selimo se na placu. Ne znamo ni što ćemo, ni gdje ćemo se smjestiti, da imamo gdje mi bismo išli, ali nemamo kud," ogorčen je Skender Ademi koji je zasad sa suprugom, sinovima, snahama i petero unuka osuđen na život na otvorenom.

Namještaj mu je u petak u organizaciji Grada Vodnjana odvezen u gradsko skladište, a osobne stvari koje su imali ostavili su u dvorištu, dok je na ulazna vrata stana nakon deložacije stavljen pečat Grada. Ademi je zahvalio pulskom Crvenom križu koji im je donio hranu.

Ovu su obitelj i danas posjetili predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini, saborski zastupnik koji zastupa romsku i 11 drugih nacionalnih manjina Veljko Kajtazi te Igor Galo iz udruge za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO. Obratit će se, rekli su nam, pučkom pravobranitelju, a protiv deložacije bit će podnesena i tužba Vrhovnom sudu. "Ako zakažu institucije ove države obratit ćemo se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", rekao je Huseini.

Kajtazi nam je rekao da je razočaran "ignorantskim stavom Grada Vodnjana" koji je doživio u petak poslijepodne kada je u gradskoj palači pokušao pronaći nekoga s kim bi razgovarao o deložaciji obitelji Ademi, a nitko iz Grada nije ga kontaktirao ni danas, kaže.

- Djelatnici su bili prilično neljubazni pa se nisam uspio sastati ni sa kime iz Grada Vodnjana. Ako se tako ponašaju prema meni kao saborskom zastupniku, kakvi su onda prema drugim pripadnicima nacionalnih manjina, ogorčen je Kajtazi, koji će pitanje deložacije Roma u Vodnjanu pokrenuti i na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čiji je član. Smatra da su tijekom protekle dvije godine, otkad je Grad Vodnjan podigao tužbe za iseljenje iz gradskih prostora, gradonačelnik Klaudio Vitasović, Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Agencija za upravljanje državnom imovinom morali zajedno pronaći zamjenske prostore za Rome. Uskoro će imati sastanak s predstavnicima te Agencije gdje će pokušati pronaći rješenje, najavio je. (Napisala i snimila Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter