Tužba protiv osam banaka zbog kredita u švicarcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak inicirala je podizanje nove, dopunjene i proširene kolektivne tužbe protiv osam banaka, a tužbu podiže Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošaca - Potrošac, koji ima ovlast za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošaca na temelju Vladine uredbe, izvijestili su u cetvrtak celnici udruge Franak i Potrošac.

Rijec je o najvecoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj za ciju je pripremu i doradu okupljen niz pravnih i ekonomskih strucnjaka te prikupljeni brojni slucajevi i analize da bi se što bolje izborili za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom, dakle ne samo u švicarskim francima, vec i u eurima, isticu iz udruge Franak koja je novu tužbu inicirala pet mjeseci nakon prve kolektivne tužbe protiv banaka.

Tužba se podnosi protiv Zagrebacke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria banke, OTP banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke, izvijestili su na konferenciji za novinare.

Tužbom ce se uz ostalo pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u francima te ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom sklopljenih zakljucno do kraja 2010.

Za ugovore od pocetka 2011. nadalje razmatra se mogucnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u švicarskim francima. Tužba se temelji na kršenju odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošaca.

Tužbom ce se uz ostalo predložiti da se bankama naloži da obracunaju iznose kredita po tecaju franka pri isplati kredita i u skladu s tim promijene ugovorne odredbe u kunske ili kredite s valutnom klauzulom u eurima, da promijene ugovore tako da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno odredivi dio, te da u skladu s tim promjenama obracunaju i oštecenim potrošacima isplate razliku uplacenih rata, itd.

Clanica udruge Franak Branka Lukacevic-Gregic kao glavni problem kredita s valutnom klauzulom u francima navodi dopuštanje primjene valute ciji tecaj nije pod kontrolom HNB-a, a HNB nije propisao ni uvjete u kojima je dozvoljena aktivacija valutne klauzule niti nacin obracuna kamate za tu vrstu kredita.

Tako poslovne banke primjenjuju istovremeno dva instrumenta zaštite, zbog cega su se korisnicima takve vrste kredita rate povecale i preko 35 posto, kazala je i upozorila da ni HNB niti Ministarstvo financija ne žele na sebe preuzeti odgovornost za to što su se takvi loši krediti uopce našli u ponudi.

Iz udruge Franak i Potrošaca isticu da ce Europska komisija i delegacija EU-a u Hrvatskoj pratiti ovaj poduhvat. Osim sudskim putem, problem se, naglašavaju, može riješiti inicijativom Vlade i Sabora i nametanjem striktnijeg zakonskog okvira bankarskom sektoru.

Udruga Franak je krajem rujna prošle godine podigla tužbu protiv sedam banaka radi zaštite prava 125.000 gradana s kreditima s valutnom klauzulom u francima, no Trgovacki sud u Zagrebu u studenom je tu tužbu odbio zbog procesno-pravnih razloga. Naime, ta udruga nije mogla podici kolektivnu tužbu buduci da nije medu udrugama potrošaca.


Podijeli: Facebook Twiter