Tusta - svjetlonoša punk glazbe i bunta

Tusta, Dr. Fric, Ptica i Sale Veruda (1996.)
Tusta, Dr. Fric, Ptica i Sale Veruda (1996.)

Na vijest o Tustinoj smrti jučer smo porazgovarali s njegovim kolegama glazbenicima i suradnicima.

Saša Milovanović - Sale Veruda (KUD Idijoti): - Svi mi oko njega, koji smo bili malo bliži, nitko od nas nije iznenađen jer on već neko kraće vrijeme nije bio dobro. Bio je sve lošije i lošije. Imao je rođendan 6. listopada i od tog rođendana skoro da smo svaki dan očekivali ovakvu vijest. To se preksinoć desilo i preminuo je otprilike u kvarat do ponoć. Bend je postojao 30 godina i mislim da je ovo bila točka na I na postojanje grupe. Nije jednostavno taj cijeli život sabiti u jednu rečenicu.

Tusta je imao dva raka, na grlu i na plućima. Prvo je otkriven samo ovaj na grlu te su isprve izgledi bili veliki i prognoze su bile dosta dobre, zato je na početku bilo toliko puno optimizma.

Nenad Marjanović dr. Fric, bivši basist KUD Idijota: - Osjećam se beskrajno tužno, ali i ponosno na neku foru. Ponosan zato što smo skupa radili taj neki smisao rock 'n' rolla koji je bio bunt i koji bi uvijek trebao biti bunt, a Branko je baš bio sinonim tog bunta. Kad se Branko pojavi na pozornici, raširi ruke, nema druge nego mu vjerovati. Svi tih '90-ih kada smo trebali opravdati smisao rock 'n' rolla on je davao taj završni udar. Osjećam se tužno, prazno, ne znam što reći. Zahvalan sam mu što mi je pomogao da postanem dr. Fric i da Ptica postane Ptica.

Diego Bosusco Ptica, bivši bubnjar KUD Idijota: - Svirali smo zajedno i stvarali punk i glazbu na ovim prostorima. Za Tustu mogu reći da je bio jedan od najvećih frontmana na ovim prostorima, kad je on digao ruku, njemu se vjerovalo. Muzika koju smo radili i pisali kroz njega je izlazila vani. On je bio svjetlonoša punk glazbe i bunta u svakom pogledu. Ranih '90-ih kad je kod nas počela ta velika tragedija, taj rat, mi smo imali drugačiji stav, što mnogi znaju, ne totalno slizano s politikom nego otvoreni stav, ljudski. Njegove uzdignute ruke su uvijek značile nešto - bunt protiv postojećeg i jednu vjeru u bolju budućnost. Po tome ću ga pamtiti.

Damir Martinović Mrle, Let 3: - Sjećam se Tuste dok sam još svirao u Termitima i poznamo se jako odavno, još od samih početaka Idijota, svuda smo se sretali i svirali. Punk je u to vrijeme bila jedina vrsta glazbe koja je imala smisla i mi smo se svi zajedno našli u tome. Nadao sam se da će se uspjeti izvući iz toga jer je dao sve od sebe da nastavi živjeti.

Valter Kocijančić, Paraf: - Nisam poznavao Tustu. O bendu mogu reći samo riječi pohvale, ne samo zato što je Tusta pokojni nego zato što su Idijoti na mene ostavili veliki utisak jer su bili najžešći, najjači i meni za uho najbolji bend u cijeloj Hrvatskoj i ondašnjoj Jugoslaviji. Ja sam svirao svoje pjesme ali to je jedini bend koji se meni lijepio za uho. Uvijek kažem, neće grom u koprive, "grom" uzima samo one koji nešto vrijede u svijetu i kod nas. (piše M. RADIĆ)

Dio si našega grada zauvijek i zauvijek ćeš u njemu živjeti!

Tustin odlazak ostavio je traga i na internetskim forumima i Facebooku. Jedan od komentara s popularnog Fejsa kaže: "zlatno srce prestalo je da kuca, radničke ruke miruju sad, Bog nam slomi srce i dokaza da si uzima samo najbolje od nas! Neka Ti je laka zemlja Istarska, Vječiti Lafe".

Na web-portalu index.hr izdvaja se nekoliko zanimljivih komentara pa tako Trubaduba samo kaže "Baš tužno. Velika ikona Yu Rock scene je otišla". "Iako si ti umro, glupost je i dalje neuništiva...", kaže forumaš Filox referirajući se na jedan od albuma KUD Idijota dok Turkmenbashi poručuje kako i Srbija žali za Tustom.

"Dio si našega grada zauvijek i zauvijek ćeš u njemu živjeti!", piše renci na tportalu, dok WeCo kaže na stranici forum.hr "Neka Tusta bude uzor svima, da se do zadnjeg trenutka treba ostati pozitivan, i boriti se do kraja." (M. Ra., V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter