Tusk urucio Kosor Ugovor o pristupanju EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljski premijer Donald Tusk urucio je u subotu u Zagrebu predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor nacrt Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Nacrt ugovora na engleskom jeziku urucen je premijerki Kosor na svecanoj konferenciji za novinare koja je zapocela intoniranjem triju himni - Europske unije, Poljske kao zemlje predsjedateljice EU-a te Hrvatske.

"Ovo je iznimno važan i povijesni trenutak radosti i srece za sve nas, rekla je Kosor na konferenciji za novinare, zahvalivši svojem poljskom kolegi što je osobno donio nacrt ugovora u Zagreb te uputivši mu i nekoliko recenica na poljskom jeziku. "Hrvatska je danas jedan ogroman korak bliže clanstvu u Europskoj uniji", dodala je.

Premijer Tusk naglasio je da bi bio sretan da ugosti svoju hrvatsku kolegicu u Varšavi te da se u poljskom glavnom gradu potpiše Ugovor o pristupanju. Zasad se još tocno ne zna kada ce i gdje ugovor biti potpisan, a osim Varšave spominje se i Bruxelles, i to 9. prosnica, kada se tamo održava summit šefova država i vlada EU-a.

Govor na engleskom jeziku treba sada biti preveden na hrvatski i na službene jezike EU-a, te proci pravno-jezicnu redakturu što je proces koji bi trebao biti dovršen do kraja listopada. Ugovor bi trebao biti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 1. prosinca, a potom bi ga Vijece EU-a trebalo prihvatiti 5. prosinca, nakon cega je otvoren put njegovu potpisivanju. Nakon potpisivanja ugovor mora biti ratificiran u svim zemljama clanicama EU-a i u Hrvatskoj, koja u roku od mjesec dana nakon potpisivanja treba organizirati referendum o ulasku u EU. (Hina)

Tusk premijerki: Vi ste junakinja povijesti
Premijer Tusk nije štedio rijeci pohvale na racun premijerke Kosor, pohvalivši njezinu hrabrost, zalaganje i predani rad te nazvavši je junakinjom povijesti. "Odradili ste veliki posao u korist cijele Europe, ne samo Hrvatske", rekao je pa dodao da je danas, kada mnogi sumnjaju u buducnost Europe, trud hrvatske premijerke "velika injekcija optimizma".


Podijeli: Facebook Twiter