Tusk sazvao neformalni summit EU-a o migrantima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je još jedan neformalni sastanak na vrhu čelnika zemalja članica  EU-a o migrantskoj krizi 12. studenoga u Valletti, glavnom gradu Malte ističući da treba sačuvati schengenski prostor putovanja bez putovnica primjerenim upravljanjem vanjskim granicama EU-a.

Čelnici EU-a i afrički partneri održat će u Valletti 11. i 12. studenoga summit posvećen pitanju afričkih migranata koji dolaze u Europu. Odmah nakon toga 12. studenoga okupit će se samo šefovi država ili vlada 28 zemalja članica EU-a.

U pozivnom pismu čelnicima država članica EU-a Tusk kaže da je potrebno učiniti sve da ne dođe do raspada schengenskog prostora.

Upozorava da se priljev migranata nastavlja dosad nezabilježenom brzinom te je u listopadu zabilježen rekord od 218 tisuća izbjeglica i migranata koji se prešli Sredozemlje.

- Suočene s takvim migrantskim valom, neke zemlje članice uvode razne mjere na unutarnjim schengenskim granicama. Kao što sam ranije upozoravao, jedini način da ne dođe do raspada Schengena jest osigurati primjereno upravljanje vanjskim granicama EU-a. Moramo učiniti sve da bismo očuvali Schengen netaknutim tako da treba zaustaviti sve inicijative koje bi mogle voditi ponovnoj uspostavi granica unutar Schengena, kaže Tusk u pozivnom pismu.

To je već treći summit EU-a posvećen migrantskoj krizi u posljednja dva i pol mjeseca.

Tusk u pozivnom pismu navodi da je cilj sastanka u Valletti u prvom redu razmotriti provedbu mjera koje je EU dosad donio: jačanje  suradnje s trećim zemljama, uključujući Tursku, da bi se usporio priljev migranata; provedba odluke o relokaciji, uspostava centara za prihvat i registraciju (hotspots) u Grčkoj i Italiji te povećanje kapaciteta za prijem migranata i rasprava o učinkovitom jačanju kontrole na vanjskim granicama EU-a.

Migrantska kriza bit će na dnevnom redu i na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova, koji je sazvalo luksemburško predsjedništvo u ponedjeljak, 9. studenoga u Bruxellesu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter