Tursko izborno povjerenstvo: nije bilo nepravilnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tursko izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak kako na nedjeljnom referendumu kojim su proširene ustavne ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana nije bilo nepravilnosti.

Rezultati referenduma važeći su, kazao je predsjednik izbornog povjerenstva Sadi Guven nakon što je glavna oporbena socijaldemokratska stranka Republikanska narodna stranka (CHP) ustvrdila da je bilo nepravilnosti među ostalim i korištenjem glasačkih listića bez pečata.

Stranka je tražila ponovno prebrojavanje 60 posto glasova.

Guven je kazao novinarima kako su listići bez pečata važeći i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti.

Uz 99,97 posto prebrojanih glasova kampanja za ustavne promjene dobila je 51,41 posto glasova a protiv je glasovalo 48,59 posto. Odaziv je bio vrlo visok, gotovo 85 posto. Na referendumu tri najveća grada Istanbul, Ankara i Izmir glasali su protiv ustavnih promjena.

Dpa prenosi da je stanje u Turskoj u ponedjeljak napeto nakon što je oporba najavila da će osporavati rezultate referenduma. Reuters piše da je više od 300 prosvjednika u istanbulskoj četvrti Besiktas blokiralo promet na glavnoj ulici. U Ankari izbili su sukobi između pobornika vladajuće i oporbenih stranaka u blizini sjedišta oporbenih socijaldemokrata.

Turska lira u ponedjeljak je nakon objave rezultata referenduma ojačala u odnosu na dolar za dva posto, a vrijednost Indexa na istanbulskoj burzi porasla je na početku trgovine 0,74 posto.

CNN Turk najavio je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedati sjednicom vlade u ponedjeljak u Ankari. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter