Turski sud oslobodit će zatvorenog vojnog vođu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski ustavni sud presudio je u četvrtak u korist zahtjeva za oslobađanjem bivšeg načelnika glavnog stožera turske vojske Ilkera Basbuga, koji je predao zbog dosuđene doživotne kazne, pojasnivši da je prekršeno njegovo pravo na slobodu.

Presuda je otvorila put njegovom mogućem oslobađanju i mogla bi biti presedan za dvjestotinjak ljudi koji su zatvoreni zbog svoje navodne uloge u uroti "Ergenekon" protiv vlade premijera Tayyipa Erdogana.

Mreža Ergenekon optužena je da je sijući kaos atentatima i propagandom željela vojnim udarom srušiti Erdogana, na vlasti od 2002. Suđenje je trajalo pet godina, a sekularna oporba tvrdila je da se radi o lovu na vještice kojim se željelo ušutkati Erdoganove protivnike.

Basbug se 26 mjeseci nalazi u Silivri, zatvoru u blizini Istanbula. Ustavni sud je u svojoj presudi rekao da niži sud nije objavio detaljnu presudu o slučaju i poslao je prizivnom sudu, što predstavlja kršenje ustavne odredbe o osobnoj slobodi.

"Odlučeno je da se pošalje nižem sudu zahtjev da učini sve što je potrebno glede zahtjeva za oslobađanjem", rekao je ustavni sud. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter