Turski premijer: Neću popustiti ekstremistima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska policija koristila je u subotu ujutro suzavac blizu Trga Taksim, u središtu Istanbula, kako bi raspršila nekoliko stotina prosvjednika drugog dana žestokih prosvjeda protiv turske vlade.

Sukobi oko urbanizacije Parka Gezi u Istanbulu počeli su u petak a nastavljeni su u tom gradu i u glavnom ghradu Ankari i danas. Strani dopisnici navode da se pobuna protiv urbanizacije pretvorila u opći prosvjed protiv islamizacije u društvu, kako politiku vlade vidi dio Turaka. Premijer Tayyip Erdogan uzvraća da neće popustiti "divljim ekstremistima".

Nakon dugog natezanja s prosvjednicima u Istanbulu koji su podigli barikadu na aveniji Istiqlal, pješačkoj i trgovačkoj arteriji koja vodi do Trga Taksim, snage reda ispucale su jutros salvu suzavca kako bi raspršile gomilu.

Drugi incidenti zabilježeni su nešto ranije tijekom jutra u četvrti Besiktas, kad je skupina prosvjednika s anatolske obale turskog megalopolisa prešla most a policija ju je raspršila, izvijestili su turski mediji.

Taj prosvjedni pokret, jedan od najvažnijih protiv islamsko-konzervativne vlasti od dolaska na vlast 2002., krenuo je od prosvjeda protiv nacrta osporavanog urbanog uređenja u Istanbulu te prouzročio nekoliko desetaka ozlijeđenih u petak u Istanbulu.

Erdogan poziva na prestanak prosvjeda

Premijer Tayyip Erdogan pozvao je u subotu na prestanak protuvladinih prosvjeda, najžešćih u posljednjih nekoliko godina.

Erdogan je poručio da se nastavlja s projektom urbanizacije poznatog istanbulskog trga kojeg mnogi stanovnici smatraju "posljednjim gradskim zelenim javnim prostorom", što je i potaknulo prosvjede, ocijenivši da se to pitanje iskoristilo za podgrijavanje napetosti.

Negodovanje zbog rušenja stabala u parku Gezi počelo je u ponedjeljak, da bi preraslo u sveopće nerede i protivljenje politici Erdoganove Stranke pravda i razvoja (AKP) koja se oslanja na islam.

Edogan je na vlasti već deset godina tijekom kojih je transformirao gospodarstvo zemlje koje je bilo u krizi u najbrže rastuće gospodarstvo u Europi. I dalje je daleko najpopularniji političar u zemljii, no mnogi mu predbacuju autoritaran način vladanja.

Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog velikog broja ozlijeđenih prosvjednika, a Amnesty International i Europski parlament su također izrazili zabrinutost zbog pretjerane upotrebe sile. Ministar unutarnjih poslova Muamer Guler je najavio istragu o navodno nerazmjernoj upotrebi sile. Prosvjedi su održani i u Ankari i Izmiru. (Hina/agencije/GI, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter