Turski predsjednik odobrio rigidni zakon o internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski predsjednik Abdulah Gul izgubio je približno 80.000 sljedbenika na svojem računu na Twitteru u znak prosvjeda protiv zelenog svjetla koje je dao u utorak navečer kontroverznom zakonu islamsko-konzervativne vlade kojim se pojačava kontrola interneta.

Gul, posebno aktivan na društvenim mrežama, odabrao je Twitter za proglašavanje zakona koji su oporba i brojne nevladine organizacije za zaštitu slobode izričaja nazvale "tiranskim".

Čim je to učinio, turski korisnici interneta pokrenuli su kampanju da se prekine pratiti šefa države, koji je objavio da je tu odluku donio nakon što je dobio jamstvo od vlade, čiji je član bio dok nije izabran za predsjednika 2007., da će dodati amandmane tekstu o nekoliko kontroverznih točaka.

Korisnici interneta, njih 34 milijuna u Turskoj, osudili su odluku predsjednika.

Parlamentarni izvor istaknuo je da je vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana predložila već u utorak navečer strankama zastupljenima u parlamentu amandman na tekst o najviše kritiziranoj odredbi kojom se vladinom uredu za telekomunikacije (TIB) daje pravo da blokiraju internetske stranice bez odluke pravosuđa.

Ponuđeni amandman nameće sada TIB-u da odluku o blokadi priopći sudu, koji će imati na raspolaganju 48 sati da se izjasni, u protivnom će odluka biti poništena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter