Turski parlament odobrio slanje vojske u Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski parlament na izvanrednoj je sjednici odobrio slanje vojnih snaga u Siriju. Odluka je donesena s 320 glasova za i 129 protiv. Vlada sada može godinu dana slati vojnike u Siriju i napadati iz zraka mete u Siriji. Posljepodne će se sastati Vijeće sigurnosti UN-a. Raspravljat će o turskom zahtjevu za poduzimanjem nužne akcije kako bi se zaustavila sirijska agresija.

Inače, turska vojska ponovno je topničkom vatrom napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijskog teritorija. Turski topnički napadi počeli su jučer kao odgovor na minobacačku granatu ispaljenu sa sirijskog teritorija na turski pogranični grad Akcakale u kojemu je poginulo pet turskih civila.

Iz sjedišta NATO-a stigao je zahtjev za hitnom obustavom agresivnih poteza prema njezinoj članici Turskoj. Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona, stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka veleposlanika NATO-a održanog sinoć na turski zahtjev. Potpora je stigla i iz Pentagona i iz Bruxellesa.

Sirija je priopćila da istražuje tko stoji iza napada. Ministar informiranja Omran Zoabi izrazio je sućut turskom narodu i pozvao na suzdržanost, rekavši da njegova zemlja poštuje suverenitet susjednih zemalja. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izjavio je kako je Sirija Moskvi rekla da se radi o tragičnoj nesreći koja se neće ponoviti. 

Sirija je rekla Rusiji da je minobacački napad, u kojemu je ubijeno pet civila preko granice u Turskoj, bio "tragična nesreća" koja se neće ponoviti, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenijela je agencija RIA Novosti.

Ovo je dosad najveća eskalacija prekograničnih napetosti tijekom 18-mjesečna ustanka protiv sirijskog režima Bašara al-Asada. Europska unija oštro je osudila minobacački napad sa sirijskog teritorija na turski pogranični grad Akcakale i pozvala sve strane na suzdržanost. (hrt.hr)

 


Podijeli: Facebook Twiter