Turska želi NATO-ove rakete na granici sa Sirijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska će u ponedjeljak službeno zatražiti od NATO-a da postavi rakete na njezinu granicu sa Sirijom, zbog rastuće zabrinutosti da će se sirijski građanski rat preliti preko granice, pišu njemačke novine u subotu.

List Süddeutsche Zeitung također piše, ne navodeći svoje izvore, da bi do 170 njemačkih vojnika moglo biti raspoređeno u tu misiju.

Turska je u petak priopćila da je intenzivirala razgovore sa saveznicama u NATO-u o tome kako ojačati sigurnost na svojoj 900 kilometara dugačkoj granici sa Sirijom nakon što su minobacačke granate ispaljene iz Sirije pale na turski teritorij.

"Kao što smo već rekli, bilo je razgovora između Turske i NATO saveznica o različitim pitanjima koja se tiču sigurnosnih rizika i izazova te mogućih odgovora na pitanja vezanim uz turski i teritorij drugih zemalja članica Saveza", rekao je neimenovani dužnosnik u turskoj vladi, zamoljen da komentira vijest njemačkog lista.

NATO je prije priopćio da će učiniti sve što treba da zaštiti i obrani Tursku, a Turska je rekla da razgovara sa saveznicama o mogućem razmještanju Patriot raketa zemlja-zrak.

Glasnogovornica NATO-a nije mogla potvrditi tu vijest. "Nije bilo zahtjeva iz Turske. Kad bi ga bilo, naravno da bi ga saveznice razmotrile." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter