Turska zatvorila granicu zbog sukoba u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je zatvorila jedan od graničnih prijelaza sa Sirijom nakon što su se blizu graničnog sirijskog grada Azaza sukobili pobunjenici bliski al-Kaidi i pripadnici Slobodne sirijske vojske koju podupire Zapad i arapske države, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik.

Dok Turska ističe da vodi politiku otvorenih vrata i dopušta sirijskim izbjeglicama slobodan ulaz na svoj teritorij, s vremena na vrijeme zatvara svoje granične prijelaze zbog sukoba uz graničnu crtu.

Granični prijelaz Oncupinar u pokrajini Kilis nalazi se nasuprot sirijskog prijelaza Bab al-Salameh i udaljen je oko pet kilometara od Azaza. Turski dužnosnik rekao je da ne zna je li bilo sukoba i na samom graničnom prijelazu koji je prošle godine pao u ruke pobunjenika. Pojava boraca povezanih s al-Kaidom uz 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom predstavlja noćnu moru za Ankaru.

Turska je jedan od najvećih sponzora sirijskih pobunjenika pružajući im utočište na svome teritoriju. Ankara niječe da ih naoružava, no borci, uključujući islamističke militante, mogli su preko propusne granice prelaziti u Siriju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter