Turska vlada prosvjednicima prijeti vojskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska vlada u ponedjeljak je zaprijetila da će uz pomoć vojske ugušiti protuvladine prosvjede koji traju duže od dva tjedna, dok su dva moćna sindikata pozvala na opći štrajk podrške prosvjednicima.

Dan nakon demonstracije sile premijera Recepa Tayipa Erdogana pred više od 100.000 njegovih pristaša, njegov zamjenik Bulent Arinc je pooštrio ton i predviđa mobilizaciju vojnih snaga radi uvođenja mira na ulice.

Policija će "upotrijebiti sva sredstva koja su joj određena zakonom", rekao je Arinc u govoru za tv kanal A Haber i dodao da se, u slučaju da to ne bude dovoljno, mogu pokrenuti i turske vojne snage.

U ponedjeljak poslije podne više tisuća ljudi okupilo se s dvije strane Trga Taksim.

I dalje sukobi, sindikati pozvali na štrajk
Sporadični sukobi policije i prosvjednika nastavljeni su u Istanbulu i tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak, nakon vikenda u kojemu je premijer Tayyip Erdogan preuzeo inicijativu okupivši više od sto tisuća svojih pristaša i silom istjeravši prosvjednike iz istanbulskog parka.

Dva glavna turska sindikata pozvala su na opći štrajk u ponedjeljak u znak prosvjeda protiv brutalnog izbacivanja prosvjednika iz parka Gezi, zelenog dijela središnjeg istanbulskog trga Taksima, središta dvotjednih protuvladinih prosvjeda koji su se proširili i na druge turske gradove. Udruge liječnika, inženjera i stomatologa također su najavile da će se pridružiti štrajku.

Više od stotinu tisuća Erdoganovih pristaša okupilo se u nedjelju na skupu potpore premijeru na platou za vojne parade u Istanbulu, dok su se nekoliko kilometara dalje u središtu grada specijalne snage policije suzavcem i vodenim topovima borile s prosvjednicima.

Kasno navečer u nedjelju u ulicama oko Taksima policijski specijalci potpomognuti helikopterima, neki od njih i u civilnoj odjeći, ispaljivali su suzavac i koristili se vodenim topovima da bi rastjerali uglavnom mlade prosvjednike i spriječili ih da se okupe u većem broju.

Nemira je bilo i u drugim dijelovima grada koji su dosad uglavnom bili pošteđeni nasilja, poput područja u blizini mosta Galata koji se nalazi blizu povijesne četvrti Sultanahmeta.

Mali ekološki prosvjed brzo se pretvorio u puno veći pokret koji je uključio sve one koji su nezadovoljni Erdoganovim upravljanjem zemljom i onim što smatraju nepotrebnim miješanjem vlade u živote običnih ljudi.

Prosvjedi zasad ne predstavljaju izravnu prijetnju za Erdogana, ali su ugrozili imidž Turske kao oaze stabilnosti na rubu nemirnog Bliskog istoka te su dosad najveći izazov u desetogodišnjoj Erdoganovoj vladavini.

Prema posljednjim podacima turskih sindikata i liječnika, u prosvjedima su poginule četiri osobe, a oko 7.500 je ozlijeđeno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter