Turska više neće slati vojnike na sjever Iraka

 Turski premijer Ahmet Davutoglu (AFP)
Turski premijer Ahmet Davutoglu (AFP)

Turska je u nedjelju objavila da će prestati slati vojnike u područje oko iračkog grada Mosula pod kontrolom Islamske države, nakon što je Bagdad zaprijetio kako će od UN-a tražiti da prisili Tursku na povlačenje svojih snaga.

Turska je u četvrtak razmjestila stotine vojnika u kamp u regiji Bašika, obrazloživši da se radi o redovnoj rotaciji snaga za obuku, ali je time razljutila Bagdad koji tvrdi da se s njime o tome nije konzultirala.

Turski premijer Ahmet Davutoglu pisao je iračkom kolegi Haideru al-Abadiju i poručio da Ankara neće slati dodatne snage dok se ne riješi "osjetljivost" Bagdada. Nije, međutim, ništa rekao o Abadijevu zahtjevu za povlačenjem turskih vojnika.

- U Bašiku nećemo slati nove snage sve dok se ne prevlada zabrinutost iračke vlade, napisao je Davutoglu, prema izvorima iz njegova ureda.

- Turska želi produbiti suradnju s Irakom kroz koordinaciju i dogovor. Onima koji su protiv suradnje Turske i Iraka ne treba dopustiti da ostvare svoj cilj, dodao je.

Irak dao rok Turskoj za povlačenje vojnika

Irak je Turskoj dao rok do utorka navečer da povuče svoje vojnike sa sjevera zemlje ili će se Bagdad obratiti Vijeću sigurnosti UN-a, dok je zapovjednik šijitske milicije zaprijetio akcijama protiv Turaka u Iraku.

Turska je u četvrtak razmjestila stotine vojnika i 25 tenkova na sjever Iraka, obrazloživši da se radi o redovnoj rotaciji snaga za obuku, ali je time razljutila Bagdad koji tvrdi da se Turska o tome nije konzultirala.

Irački premijer Hadi al-Abadi rekao je da su turski vojnici ušli u zemlju bez dopuštenja i dao rok od 48 sati za njihovo povlačenje s iračkog teritorija.

Hadi al-Amiri, čelnik šijitskih milicija koje generalno podupiru šijitsku vladu u Bagdadu, rekao je za list Šark al -Avsat da će kidnapirati turske državljane ako Ankara ne povuče svoje vojnike.

Turski premijer Ahmet Davutoglu pisao je iračkom kolegi Haideru al-Abadiju u nedjelju i poručio da Ankara neće slati dodatne snage dok se ne riješi to pitanje.

Nije, međutim, ništa rekao o Abadijevu zahtjevu za povlačenjem turskih vojnika. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter