Turska upozorila Siriju da se ne igra na granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je obznanila da se njena vojna pravila mijenjaju nakon što je Sirija srušila turski vojni zrakoplov. Premijer Recep Tayyip Erdogan je danas u parlamentu izjavio da ce eventualno približavanje sirijskih snaga turskoj granici biti shvaceno kao vojna prijetnja, piše BBC.

NATO je osudio sirijsko rušenje turskog zrakoplova i cvrsto podržao Tursku. Sirija pak tvrdi da je turski F-4 Phantom srušen u sirijskom zrackom prostoru.

Istovremeno agencije javljaju o žestokim sukobima na teritoriju koji je ustao protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, ali i izmedu sirijskih snaga i pobunjenima u predgradu Damaska, javlja BBC.

Nekoc neorganizirane milicije sirijske oporbe razvijaju se u snažnu vojnu silu uz pomoc sve sofisticiranije mreže aktivista na jugu Turske koji preko granice krijumcare kljucne resurse, ukljucujuci naoružanje, komunikacijsku opremu, pokretne bolnice, pa cak i place za sirijske vojnike dezertere, piše u utorak The New York Times.

Ta je mreža rezultat napora za snaženjem oporbenom pokreta kroz povezivanje vojske, vladinih i humanitarnih organizacija koje zajednicki ne samo da mogu poraziti nadmocniju vojnu silu predsjednika Bashara al-Assada, nego i zamijeniti njegovu vladu.


Podijeli: Facebook Twiter