Turska upala u Googleov sustav internetskih adresa

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Google tvrdi da je Turska upala u njegov sustav internetskih adresa da bi usmjerila korisnike prema drugim stranicama, što je posljednja epizoda spornih napora Ankare da blokira pristup svojih državljana društvenim mrežama i web-stranicama.

Google je primio "nekoliko vjerodostojnih izvješća, koja su potvrdila i njihova istraživanja da se prisluškuje Googleov Domain Name System (DNS)", objavio je ovog vikenda na svom sigurnosnom blogu jedan od Googleovih inženjera Steven Carstensen.

Google navodi da je većina turskih pružatelja internetskih usluga zamaskirano kao Google DNS, da bi špijunirali korisnike.

- Zamislite da je netko zamijenio vaš adresar drugim koji mu je jako sličan, osim što neke informacije sadrže krive telefonske brojeve.

Ugrubo to se dogodilo, turski pružatelji internetskih usluga postavili su servere koji izgledaju kao Googleovi i tako izložili opasnosti svoje korisnike jer se njihov promet na internetu može lako nadzirati, objavio je Google.

Taj potez dolazi tjedan dana nakon što su se pojavila izvješća da je Turska počela blokirati pristup Google DNS-u.

Na početku turskog obračuna s društvenim mrežama, turski državljani bili su ipak u mogućnosti povratiti svoj pristup Twitteru i YouTubeu usmjeravanjem internetskog prometa kroz Googleov DNS.

Turska je blokirala pristup društvenim mrežama nakon što se otkrilo da je turski premijer Erdogan bio umiješan u korupcijski skandal. Snimka o razmjerima skandala pojavila se na YouTubeu i na drugim stranicama interneta. Erdogan poriče autentičnost snimke i tvrdi da je ona djelo njegovog suparnika, utjecajnog klerika Fethullaha Gulena.

Uoči održavanja lokalnih izbora u Turskoj Erdogan je svim silama nastojao spriječiti da te snimke dođu do javnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter