Turska traži izručenje 32 diplomata koji su u bijegu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska zahtijeva izručenje 32 diplomata koji su pobjegli nakon što ih je Ankara opozvala u sklopu istrage poslije prošlomjesečnoga neuspjelog vojnog udara, izvijestilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

Turske su vlasti uhitile, privele i pustile iz pritvora desetke tisuća uhićenih. Među njima su bili civili, suci, profesori i vojno osoblje. Svi su uhićeni nakon pokušaja vojnog udara 15. srpnja za čiju organizaciju predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivljuje mrežu što je predvodi muslimanski klerik Fethullah Gulen koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama.

Čistke zabrinjavaju zapadne saveznike zbog stabilnosti u zemlji - članici NATO-a i partnerici u letovima i napadima na Islamsku državu. No turski su dužnosnici gnjevni zbog izostanka suosjećanja zapadnih dužnosnika koji su, po mišljenju turski vlasti, zabrinutiji zbog strogog kažnjavanja krivaca nego zbog samoga udara.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, na konferenciji za novinare održanoj u Ankari zajedno s iranskim kolegom, rekao da je zbog istrage povezane s vojnim udarom opozvano 208 turskih diplomata, no da ih je 32 pobjeglo u druge zemlje.

"U kontaktu smo s predstavnicima zemalja u koje su diplomati pobjegli i radimo na njihovu izručenju Turskoj", rekao je Cavusoglu. U bijegu su trojica vojnih atašea. Dvojica su iz Grčke pobjegla u Italiju, a jedan u Bosnu, rekao je ministar. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter