Turska: Twitter blokiran usprkos nalogu suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska islamsko-konzervativna vlada još nije u cetvrtak ukinula blokadu mreže Twitter koju je prethodnog dana naredio bez odgode ustavni sud, usprkos pritiscima SAD-a, oporbe i korisnika.

U presudi objavljenoj u srijedu, tursko sudsko tijelo ocijenilo je jednoglasno da zabrana Twittera predstavlja kršenje ustavnog prava na slobodu izricaja i naredilo njezinu hitnu deblokadu.

Presuda suda protiv turskih vlasti za telekomunikacije (TIB) objavljena je u cetvrtak ujutro u službenom listu.

State Dapartment pozvao je Ankaru da hitno ukine zabranu. - Smatramo da zabrana treba hitno biti ukinuta, a ako postoji odluka suda, smatramo da treba hitno biti provedena, što je prije moguce, rekla je Marie Harf, zamjenica glasnogovornika State Departmenta. "Ocito, ne smatramo ni da bi YouTube trebao biti zabranjen".

YouTube je takoder u Turskoj blokiran, TIB je to ucinio tjedan dana nakon što je blokirao Twitter.

TIB je onemogucio pristup mreži Twitter u noci s 20. na 21. ožujka, slijedeci upute premijera Recepa Tayyipa Erdogana, odlucnog da prekine svakodnevno objavljivanje optužbi za korupciju spram njegova režima na internetu.

Dužnosnik Stranke pravde i razvoja na vlasti dao je naslutiti da se nalog nece smjesta provesti.

- Presuda se odnosi iskljucivo na tri individualne žalbe ustavnom sudu. Razmotrit cemo je, izjavio je zastupnik Stranke pravde Mustafa Sentop na informativnoj TV postaji CNN-Turk.

Oporba je zgrožena odgodom izvršenja sudskog naloga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter