Turska: Suđenje organizatorima prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatori prošlogodišnjih protuvladinih prosvjeda u Turskoj branili su u četvrtak, prvoga dana suđenja u Istanbulu, svoje pravo na slobodu govora.

Prosvjedi su počeli u Istanbulu 28. svibnja zbog plana rušenja parka Gezi u blizini središnjeg trga Taksim i gradnje shopping centra na njegovu mjestu, a ubrzo su se proširili na cijelu zemlju zbog čitavog niza problema, u prvom redu vladinog gušenja slobode medija, izražavanja i okupljanja te sekularizma. Poginulo je nekoliko ljudi, a tisuće su bile ozlijeđene.

Sudi se 26 aktivista, uključujući petero središnjih osoba iz Taksim solidarnosti, krovne skupine koja je organizirala prosvjede, a koji su optuženi za osnivanje kriminalne organizacije, poticanje i sudjelovanje u nezakonitim prosvjedima i odbijanje da se raziđu. Prijeti im do 29 godina zatvora.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da bi taj slučaj mogao ugušiti politički aktivizam u zemlji, dok se istodobno ne rješava problem policijskog nasilja.

Prvi optuženici koji su se obratili sudu branili su svoje pravo na mirne prosvjede i odbacili su optužbe. Amnesty International izrazio je potporu optuženima i prati suđenje.

"Turska mora odustati od politički motiviranog suđenja skupini mirnih aktivista optuženih za organizaciju 'nezakonitih' prosvjeda", priopćio je AI. "Tužiteljstvo je izmislilo slučaj samo da bi poslalo snažnu poruku ostatku Turske da će vlasti nemilosrdno progoniti svakoga tko se ne bude slagao s njima i organizira prosvjede protiv vladinih politika."

Odvojena suđenja počinju i u drugim dijelovima zemlje, gdje aktivistima prijeti do 98 godina zatvora. Idući mjesec nastavit će se, primjerice, suđenja desecima mladih u Izmiru zbog poruka koje su slali putem Twittera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter