Turska spremna primiti još migranata iz Grčke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je spremna primiti još 200 migranata deportiranih s grčkih otoka u srijedu, izjavio je visoki vladin dužnosnik dok se nastavlja provedba sporazuma EU-Turska čija je svrha zaustaviti priljev migranata u Europu.

Prva skupina od 202 migranta, većinom Pakistanaca i Afganistanaca, vraćena je brodovima u Tursku u ponedjeljak u okviru sporazuma prema kojem će Ankara preuzeti sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno uđu u Grčku.

Zauzvrat će Europska unija primiti tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske i nagraditi Ankaru novcem, bezviznim režimom i napretkom u pregovorima za članstvo u EU.

"Ovaj dogovor će spriječiti da se Egejsko more pretvori u groblje za migrante", izjavio je turski premijert Ahmet Davutoglu u parlamentu.

Sporazum su kritizirale agencije za izbjeglice i aktivisti za ljudska prava koji su ga nazvali nehumanim, doveli u pitanje njegovu legalnost i ustvrdili da Turska nije sigurna zemlja za izbjeglice.

Nekoliko desetaka migranata, koji se nalaze u logoru na grčkom otoku Lezbosu, prosvjedovalo je iza žičane ograde u utorak i uzvikivalo "Mi želimo slobodu!".

Oni su među tisućama izbjeglica i migranata koji su došli iz Turske na Lezbos od 20. ožujka i koji su smješteni u taj zatvoreni logor dok se ne obrade njihovi zahtjevi za azilom nakon čega će moći ostati ili će biti vraćeni u skladu sa sporazumom.

Prva skupina povratnika iz Grčke prevezena je brodovima s otoka Lezbosa i Hiosa u turski obalni grad Dikili u ponedjeljak.

"Sutra ćemo ponovno preuzimati ljude preko Dikilija. Primit ćemo dvjestotinjak migranata", rekao je dužnosnik turske vlade koji je želio ostati anoniman jer taj plan još nije javno objavljen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter