Turska smišlja odgovor na rušenje zrakoplova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Službena Ankara u nedjelju je objavila kako su sirijske vojne snage u petak oborile turski vojni zrakoplov u medunarodnim vodama bez prethodnog upozorenja te je najavila kako ce se službeno konzultirati s NATO saveznicima o reakciji na taj incident.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, koji se oglasio 48 sati nakon obaranja zrakoplova u pogranicnom morskom podrucju dviju zemalja, za državnu televiziju TRT je izjavio kako je zrakoplov bio jasno oznacen kao turski te je odbacio ranije sirijske tvrdnje prema kojima Sirijci nisu znali da je zrakoplov turski.

Obaranje vojnog zrakoplova dodaje još više težine medunarodnoj dimenziji problema, kada je rijec o više od godinu dana dugoj pobuni protiv predsjednika Bashara al-Assada, a Turska aktivno podupire medunarodna diplomatska nastojanja koja u njegovo rješenje ulažu zapadne i arapske države.

Turska pruža utocište pripadnicima Sirijske slobodne vojske, kao i brojnim izbjeglicama smještenim na jugoistocnoj granici sa Sirijom. Turske vlasti negiraju informaciju o tomu da pobunjenicima šalju oružje.

Davutoglu je izjavio kako ce sljedeceg tjedna o incidentu izvijestiti NATO u skladu s clankom 4 Povelje saveza. Taj clanak kaže da se zemlje clanice "konzultiraju medusobno kadgod je, prema mišljenju bilo koje od njih, ugrožena teritorijalna cjelovitost, politicka neovisnost ili sigurnost bilo koje od strana".

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku u nedjelju je izvijestila kako ce se izaslanici zemalja clanica NATO-a sastati u utorak nakon što je Turska zatražila konzultacije o sirijskom obaranju turskog vojnog zrakoplova.

"Clanovi Sjevernoatlantskog vijeca sastat ce se u utorak na zahtjev Turske. Ocekujemo da nas Turska izvijesti o incidentu koji se nedavno dogodio", rekla je Lungescu.


Podijeli: Facebook Twiter