Turska: Silenzio stampa o talačkoj krizi u Iraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazneni sud u Ankari u utorak je, "motiviran sigurnošću turskih državljana", turskim medijima izdao zabranu izvješćivanja o slučaju otmice 80 ljudi u sjevernom iračkom gradu Mosulu, koji se nalaze u rukama džihadista, a mjera se, pod prijetnjom kazne i zabrane rada, primjenjuje na sve medije, uključujući i internetske portale.

Taj je događaj, naime, u Turskoj izazvao oštru polemiku o navodnim vezama Turske s najradikalnijim pobunjeničkim skupinama koje sudjeluju u ratu protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, među kojima je i skupina koja stoji iza otmice u Iraku.

Borci Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) prošli su tjedan u sklopu šire ofenzive 11. lipnja zauzeli Mosul i u turskom konzulatu uzeli za taoce 49 ljudi, diplomate, vojnike i djecu. Ta radikalna sunitska skupina također je zarobila 31 turskog vozača kamiona. Vlada u Ankari je početkom godine ISIL stavila na popis terorističkih organizacija.

Turska vlada je pokrenula pregovore u cilju oslobađanja svojih državljana koji su, kako tvrdi Ankara, u dobrom stanju. "Poduzeti su veliki napori. Činimo najviše što možemo", izjavio je turski predsjednik Abdulah Gul. Premijer Recep Tayyip Erdogan je također kazao da se poduzimaju "golemi napori", ali je i prozvao vlasti u Bagdadu što su propustile osigurati zaštitu turskog diplomatskog osoblja u Mosulu.

Zbog povećanog rizika od ponavljanja scenarija Turska je u utorak odlučila evakuirati osoblje konzulata u južnom iračkom gradu Basri. Ministar vanjskih poslova Ahmet Davotuglu je objavio da je osoblje konzulata evakuirano u Kuvajt. Svih 18 članova osoblja će se vratiti u Tursku. Zasad se ne planira evakuacija veleposlanstva u Bagdadu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter