Turska: Prva optužnica za korupcijski skandal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni državni odvjetnik u Istanbulu dovršio je pripremu prve optužnice u sveobuhvatnoj istrazi o korupciji u okružju turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, objavila je u petak agencija Dogan. Državno odvjetništvo u Istanbulu nije bilo dostupno za izjavu na upit agencije AFP-a.

Taj prvi zbirni dokument odnosi se na niz malverzacija u upravnim tijelima okruga Fatiha u Istanbulu, uporištu Stranke pravde i razvoja (AKP) na vlasti, dodaje agencija.

Gradonačelnik Fatiha Mustafa Demir i više dužnosnika mjesne vlasti optuženi su za korupciju, krivotvorenje i povredu zakona o zaštiti prirodnih i kulturnih dobara, navodi Dogan.

Svi su uhićeni 17. prosinca i optuženi u okviru sveobuhvatne istrage o korupciji koja je potaknula ozbiljnu političku krizu u Turskoj prije lokalnih izbora 30. ožujka i predsjedničkih u kolovozu.

Više desetaka istaknutih osoba, sve odreda bliske islamističko-konzervativnoj eliti koja od 2002. vlada u Turskoj, uhićeno je i optuženo u okviru tih istraga, među kojima i sinovi trojice ministara koji su dali ostavku.

Sve osobe koje su od prosinca bile u pritvoru, puštene su na slobodu.

Parlament treba 19. ožujka, na poziv oporbe, održati izvanrednu sjednicu na kojoj će razmotriti zahtjev za ukidanje parlamentarnog imuniteta četvorici bivših ministara osumnjičenih u korupcijskom skandalu, rekao je predsjednik parlamenta Cemil Cicek.

No, ta će sjednica biti formalna jer AKP ima veliku većinu u skupštini i spriječit će svako glasovanje koje bi omogućilo ukidanje imuniteta zastupnicima osumnjičenim za korupciju.

Erdogan optužuje bivše saveznike iz bratstva muslimanskog propovjednika Fethullaha Guelena, veoma utjecajne u pravosuđu i u policiji, da su konstruirali optužbe da bi ga uklonili s vlasti, što "guelenisti" odlučno niječu.

Vlada je uzvratila masovnim smjenama u policiji i u pravosuđu, otpustivši i smijenivši više tisuća redarstvenika i stotine sudaca koje je smatrala bliskima Guelenu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter