Turska prijeti odmazdom Islamističkoj državi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je odmazdom ako džihadisti Islamske države (IS) napadnu grobnicu otomanskog dostojanstvenika u Siriji, pod turskim suverenitetom.

"Nećemo oklijevati odgovoriti u slučaju da se ondje nešto dogodi. Četrdeset naših vojnika stacionirano je u toj zoni koja je turski teritorij", upozorio je Erdogan pred novinarima u Istambulu. "Ako netko dirne dlaku na glavi naših vojnika, Turska će sa svojom vojskom učiniti što je potrebno i od tog će se trenutka sve promijeniti", dodao je on.

Turska odavno drži u pojačanoj pripravnosti vojsku oko grobnice Suleymana Shaha u Siriji zbog opasnosti od napada. Glavni stožer turske vojske dopustio je svojim vojnicima koji su zaduženi za sigurnost tog povijesnog mjesta, 25 kilometara unutar sirijskog teritorija, da otvore vatru u slučaju napada IS-a. Grobnica Suleymana Shaha, djeda Osmana I., utemeljitelja Otomanskog carstva, smatra se turskim teritorijem od potpisivanja ugovora između Francuske, koja je tada zauzimala taj teritorij, i Turske 1921. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter