Turska policija suzavcem na prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je policija u subotu suzavcem u Istanbulu i Ankari rastjerala prosvjednike koji su se, usprkos zabrani, okupili kako bi obilježili prvu godišnjicu masovnih antivladinih prosvjeda na trgu Taksim.

Sukobi su izbili u Istanbulu gdje su stotine prosvjednika opkolile brojne policijske snage blizu trga Taksim, javlja AFP. Prosvjednici su izvikivali slogane tražeći ostavku vlade.

U središtu Ankare policajci su upotrijebili suzavac i vodene topove protiv tisuću prosvjednika na trgu Kzilay.

Ranije je skupina prosvjednika upalila svijeće i pustila golubove u parku Guven, gdje prije godinu dana policija vatrenim oružjem ubila jednog 26-godišnjaka tijekom prosvjeda koji su prerasli u pobunu protiv vlade premijera Erdogana.

Erdoganova vlada je u subotu rasporedila 25.000 policajaca i pedesetak vodenih topova kako bi provela zabranu okupljanja na trgu Taksim, epicentru prošlogodišnjih prosvjeda, javlja AFP.

Nekoliko sati prije prosvjeda u Istanbulu, na poziv nevladine organizacije sindikata i članova civilnog društva, premijer Recep Tayyip Erdogan je upozorio da će snage reda učiniti sve potrebno da bi spriječile prosvjede.

"Nećete moći zauzeti trg Taksim kao prošle godine jer morate poštivati zakon", dodao je Erdogan pred tisućama pobornika.

Na prosvjedima protiv Erdoganove vlade prošle godine poginulo je osam ljudi i nekoliko tisuća je ozlijeđeno. Prosvjedi su prerasli u najveći izazov Erdoganu otkako je njegova stranka 2002. stupila na vlast. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter