Turska policija rastjerala prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerala u subotu stotine ljudi koji su u središtu Istanbula prosvjedovali protiv cenzure interneta što ju je turski parlament odobrio ovoga tjedna.

Interventna policija iza oklopnih vozila kretala se avenijom Istikal i vodenim topovima tjerala prosvjednike koji su uzvratili kamenjem.

Turski parlament usvojio je zakon o internetu koji vlastima omogućuje vrlo strogu kontrolu, uključujući i blokiranje web stranica bez prethodnog traženja sudskog dopuštenja, što protivnici te odluke tumače ograničavanjem slobode izražavanja. 

Zakonom se internetske poslužitelje obvezuje i na dvogodišnju pohranu podataka aktivnosti internetskih korisnika koje oni moraju dati na uvid vlastima ako to od njih zatraže.

Parlament, u kojem vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) premijera Tayyipa Erdogana ima 319 od ukupno 550 zastupnika, potvrdio je prijedlog zakona koji telekomunikacijskim vlastima dopušta blokiranje pojedinih internetskih sadržaja u roku od svega četiri sata, bez traženja sudskog naloga. Pristup internetu u Turskoj već je ograničen, a tisuće stranica je blokirano. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter