Turska: Pobjeda Erdoganove AKP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska vladajuca Stranka pravde i razvoja (AKP), premijera Tayyipa Erdogana, na putu je uvjerljive pobjede na nedjeljnim parlamentarnim izborima s 50,2 posto glasova nakon prebrojanih 90 posto glasackih listica, ali je izgleda malo vjerojatno da ce osvojiti dovoljno zastupnickih mjesta kako bi sama raspisala referendum o planiranom novom ustavu, objavila je TV postaja CNN Turk .

Muslimanska demokracija i kandidat za Europsku uniju, Turska je postala gospodarska sila i utjecajan igrac na svjetskoj pozornici od prvog dolska na vlast Erdoganove AKP 2002. godine. Ako djelomicni rezultati na temelju 90 posto prebrojanih glasova budu povrdeni, AKP ce biti prisiljena tražiti sporazuma s drugim strankama kako bi provela planove za zamjenu postojeceg turskog ustava, napisanog prije gotovo 30 godina tijekom vojne vladavine.

Na temelju nepotpunih rezultata, AKP osvaja 327 zastupnickih mjesta, malo manje od 330 potrebnih za plebiscit, i manje od 331 koliko je imala u posljednjem sazivu parlamenta, prema televiziji CNN Turk. Manji broj zastupnika od ocekivanog, umanjit ce uspjeh AKP koja treci puta uzastopce osvaja vlast i moci ce još cetiri godine vladati samostalno, no analiticari smatraju da ce to biti dobro i za gospodarstvo i za demokraciju u Turskoj.

"Cini se da ishod izbora ide prema najboljem sceanriju za tržišta: solidna vecina za AKP ali manje od 330 mjesta potrebnih za izmjenu ustava i sazivanje referenduma", rekao je Wolfango Piccoli, analiticar u konzultantskoj tvrtki za procjenu rizika Euroasia Group u Londonu. "Osvojivši manje od 330 mjesta, AKP ce biti prisiljena uci u pregovore s oporbom radi željenih promjena: što je scenarij koji treba pomoci da se ogranici rizik daljnje polarizacije", istakao je.

Republikanska narodna stranka (CHP), lijevog centra, ima 25,8 posto glasova, dok je nacionalisticka stranka Nacionalni pokret (MHP) osvojila 13,2 posto glasova, i prelazi visoki izborni prag od 10 posto glasova potrebnih za ulazak u Veliku narodnu skupštinu Turske. 


Podijeli: Facebook Twiter