Turska: Oslobođeni osumnjičeni u korupcijskoj aferi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Istanbulu u petak je pustio na slobodu tursko-iranskog poslovnog čovjeka Rezu Zaraba te dvojicu sinova bivših turskih ministara, uhićenih u sklopu skandala oko korupcije koji je oslabio konzervativni islamski turski režim, objavile su u petak turske televizije.

U obrazloženju suda stoji da je procijenjeno da nema opasnosti da će spomenute osobe, uhićene i zatvorene nakon velike antikorupcijske akcije provedene 17. prosinca prošle godine, pobjeći. Afera je pokrenula veliku političku krizu u zemlji.

Dvadesetdevetogodišnji iranski biznismen azerskog podrijetla Reza Zarab, koji je navodno organizirao protok ilegalne trgovine zlatom iz Turske prema iranskim rezervama, bio je osumnjičenik broj jedan u ovome slučaju.

Sin bivšega ministra gospodarstva Zafera Caglayana i sin ministra unutarnjih poslova Muamera Guelena također su oslobođeni u petak.

Tursku su optužbe za korupciju u koju su upleteni i članovi vlade te sinovi trojice ministara počeli potresati krajem prošle godine. U sklopu velike istrage o korupciji i mitu u Istanbulu i Ankari u prosincu je bilo privedeno više od 50 osoba. Među uhićenima su bili birokrati, tajkuni i sinovi ministra unutarnjih poslova, ministra zaštite okoliša i prostornog planiranja te gospodarstva, načelnik Fatiha, iznimno konzervativnog dijela Istanbula, kao i glavni direktor državne Halkbanke.

Osumnjičeno je i nekoliko ministara koje je optužnica teretila za namještanje javnih natječaja, primanje i davanje mita te dobivanje građevinskih dozvola za zemljište koje je trebalo biti pod zaštitom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter