Turska: Novi prosvjedi protiv korumpiranog režima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće ljudi ponovno je u srijedu izašlo na ulice turskih gradova da bi osudili korupciju u najvišim redovima vlade, uključujući i samog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, javlja agencija France Presse podsjećajući da je vlada netom donijela kontroverzni zakon o čvršćoj kontroli pravosuđa.

Val prosvjeda krenuo je u utorak navečer u desetak gradova, a nastavio se u Istanbulu i Ankari, gdje su prosvjednici zatražili ostavku vlade, koju nazivaju "lopovskom". Okupljeni na poziv glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), prosvjednici su na istanbulskom trgu Taksim dijelili lažne novčanice, simbole navodne korupcije islamske konzervativne vlasti koja vlada Turskom od 2002. Mnogi prosvjednici su poručili da "premijer i njegova vlada više ne uživaju legitimitet" te da nema drugog rješenja doli njihova odlaska.

U Ankari se više od tisuću osoba okupilo na poziv više sindikata ljevice također tražeći ostavku Erdogana.

Dva mjeseca od izbijanja skandala vezanog uz korupciju, Tursku je u utorak dodatno uzdrmalo objavljivanje na YouTubeu audiosnimke razgovora premijera Erdogana i njegova sina Bilala u kojem otac sinu objašnjava da se hitno mora riješiti 30 milijuna eura koji se nalaze na njegovom računu. Vlada je snimku proglasila krivotvorinom, a Erdogan je posebice prst uperio na svoje dojučerašnje saveznike, među kojima je Fethullah Gulen, vrlo utjecajan u policiji i pravosuđu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter