Turska nema namjeru pokrenuti rat sa Sirijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje na tursko-sirijskoj granici, poprištu prelijevanja sirijskog sukoba preko granica, u petak je bilo mirno, javlja AFP iz turskog pograničnog sela Akcakalea koje je u srijedu bilo napadnuto iz Sirije. 

Turska topnička vatra kao odgovor na sirijski napad prestalo je u četvrtak. Nekoliko turskih tenkova i topova uperenih prema sirijskom teritoriju raspoređeno je Akcakaleu. Veliki broj vojnih vozila bilo je u ophodnji ulicama i okolicom grada.

Turska vlada je u četvrtak dobila zeleno svjetlo svog parlamenta bude li potrebe za nastavak vojnih operacija na sirijskom teritoriju zbog nacionalne sigurnosti, ali je premijer Recep Tayyip Erdogan je izjavio da njegova zemlja nema namjeru pokrenuti rat sa Sirijom.

Rusija je sinoć blokirala usvajanje nacrta izjave UN-a kojom bi se osudio sirijski napad na turski gradić i umjesto toga predložila blaži tekst koji bi tražio "suzdržanost" na granici, a ne bi spominjao kršenje međunarodnoga prava.

"Članice Vijeća sigurnosti pozvale su strane na suzdržanost i izbjegavanje vojnih okršaja koji bi mogli voditi do daljnjeg pogoršanja stanja u pograničnome području između Sirije i Turske", kaže se u ruskome prijedlogu izjave koji je nabavio novinar Reutersa.

Ta neobvezujuća izjava, koji je nakon ruske korekcije usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, poziva Tursku i Siriju, dvije susjedne zemlje, na "ublažavanje napetosti i traženje puta prema mirnome rješenju sirijske krize". U sirijskome je napadu na Tursku u srijedu poginulo petero civila.

I Sjedinjene Države predložile su dopune, ali kako bi se "ojačao" originalni tekst, kaže jedan zapadni diplomat. Originalni je nacrt u srijedu bio poslan 15-članome Vijeću sigurnosti. On je "najoštrije" osuđivao granatiranje koje je izvela sirijska vojska i zahtijevao je prestanak kršenja nepovredivosti turskih granica (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter