Turska: Nećemo dopustiti ukidanje hrvanja na OI

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska, koja je kandidat za domaćina olimpijskih igara 2020., objavila je u srijedu da će se usprotiviti brisanju hrvanja iz programa Igara što je jučer predložio Međunarodni olimpijski odbor (IOC). 

"Smatram nepravednim uopće činjenicu da o tome razgovaramo. Nikada to nećemo dopustiti", izjavio je predsjednik Turskog hrvačkog saveza Hamza Yerlikaya.

Podsjećajući da je hrvanje jedan od najstarijih olimpijskih sportova, Yerlikaya je podsjetio da je Istanbul kandidat za domaćina Igara 2020. zajedno s Madridom i Tokijom. "Mi smo najozbiljniji kandidat. Organizirati Igre u Istanbulu bez hrvanja je nezamislivo", dodao je.

Nezadovoljstvo ovim prijedlog izrazili su i japanski hrvači i Japanski olimpijski odbor. "Ne znam uopće otkuda takva odluka. Potpuno sam shrvana da ne znam što napraviti", izjavila je Saori Yoshida, trostruka olimpijska pobjednica i devet puta svjetska prvakinja u kategoriji do 55 kg. 

"Iskreno sam šokiran. Nemam ideju zašto su odlučili takvo što", rekao je predsjednik Japanskog hrvačkog saveza Tomiaki Fukuda           

Izvršno povjerenstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) odlučilo je izbrisati hrvanje iz programa olimpijskih igara od 2020. godine, a IOC će na svom zasjedanju u Buenos Airesu u rujnu ratificirati ovu odluku kada će i izabrati domaćina između tri grada finalista Istanbula, Madrida ili Tokija .

Međunarodna hrvačka federacija bi nakon toga ponovno trebala kandidirati taj sport za izbor u program olimpijskih igara. Hrvanje bi se tako našlo izjednačeno sa sedam drugih sportova 'na vratima' OI-a poput squasha, slobodnog penjanja, karatea, borilačke vještine wushu, baseballa i softballa, wakeboarda - nautičkog sporta - te rolerskih sportova, u borbi za jedno otvoreno mjesto na Igre 2020. (Hina)

MOO: Odluka nije konačna

Članovi Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dan nakon svoje šokantne odluke da izbace hrvanje s programa Olimpijskih igara od 2020. godine, a koja je izazvala negodovanje od strane sportaša, sportskih djelatnika i ljubitelja sporta diljem svijeta, pokušali su smiriti situaciju govoreći da to nije konačna odluka. Međunarodni hrvački savez (FILA) ovakvu je odluku nazvao skretanjem s pravog puta olimpizma. "Reakcije iz hrvačkih krugova na našu odluku su prilično očekivane. Takvo što bi se dogodilo da smo donijeli odluku o izbacivanju bilo kojeg sporta, ali morate naći pravu ravnotežu između tradicije i napretka. No, ovo je bila samo odluka o smanjenju broja bazičnih sportova sa 26 na 25, ništa više", rekao je potpredsjednik MOO-a Nijemac Thomas Bach, koji je i izgledni kandidat za novog predsjednika nakon što sadašnjem čelniku svjetskog sporta, Belgijancu Jacquesu Roggeu, koji se na toj dužnosti nalazi od 2001. godine, u rujnu istekne treći četverogodišnji mandat. "Ustvari sam sretan s reakcijom FILA-e, koja je odmah krenula s izradom akcijskog plana. To je pravi pristup, jer konačna odluka još nije donesena. Ako FILA nastavi s pozitivnim pristupom problemu, zadobit će mnoge simpatije", dodao je Bach. Drugi izgledni predsjednički kandidat na izborima za novog prvog čovjeka MOO-a i član IO MOO-a, Portorikanac Richard Carrion slično razmišlja. "Znali smo da će ovo biti bolna odluka, jer bez obzira što napravili našli bismo se na udaru kritičara. Osobno, tužan sam jer sam povezan s hrvačkim klubom u svojoj domovini koji čak nema niti strunjaču pravih dimenzija, a svejedno je uspio poslati tri svoja natjecatelja na Igre u London, a jedan je i osvojio medalju", kazao je Carrion.


Podijeli: Facebook Twiter