Turska neće tolerirati "teroriste" uz granicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u petak je rekao da Turska neće dopustiti da, kako je rekao, "terorističke" skupine poput separatističke Radničke stranke Kurdistana (PKK) ili al Kaide učvrste svoju prisutnost u Siriji uz granicu s Turskom.

Davutoglu nije preciznije naveo koje bi korake Turska mogla poduzeti kako bi spriječila djelovanje takvih skupina duž njene 911 kilometara duge granice sa Sirijom koja je 16 mjeseci zahvaćena pobunom protiv predsjednika Bašara al-Asada.

"Nećemo dopustiti nekoj terorističkoj skupini, bio to PKK ili al Kaida, da se učvrste na našoj granici. To nema nikakve veze s etničkom pripadnošću", rekao je Davutoglu u razgovoru za televizijsku postaju Kanal 24. "Nitko ne treba očekivati da će Turska prihvatiti nepotrebne rizike, bez obzira na situaciju. No ako postoji teroristička struktura koja na meti ima pripadnike naših pograničnih snaga sigurnosti, poduzimanje mjera je naše pravo i obveza", rekao je.

U četvrtak je turski premijer Tayyip Erdogan rekao da bi Turska mogla djelovati protiv "terorističkih" organizacija na sjeveru Sirije ako ih ocijeni prijetnjom, što je upozorenje kurdskim militantima za koje se vjeruje da su aktivni u regiji.

Komentari Erdogana i Davutoglua ukazuju na zabrinutost turske vlade zbog rastućeg utjecaja sirijske Stranke demokratske unije (PYD), za koju se vjeruje da je povezana s PKK-om koji 27 godina vodi oružanu kampanju za ostvarivanje autonomije većinski kurdskog jugoistoka Turske. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter