Turska ne odustaje od nuklearke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je odlucna u namjeri da s Rusijom izgradi prvu nuklearnu centralu u Akkuyu, u seizmicki aktivnom podrucju, usprkos nesreci nakon potresa u Japanu, kazao je u utorak navecer turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Sad brojimo mjesece, cak tjedne kad cemo s Rusijom zapoceti projekt nuklearne centrale u Akkuyu", izjavio je Erdogan u radnom posjetu Moskvi, prenosi agencija Anadolija.

Akkuyu se nalazi na turskoj obali Mediterana, u zoni poznatoj po potresima. Više od 140 osoba stradalo je u žestokom potresu koji je pogodio Adanu 1998., gradu u blizini Mersina, pokrajine u kojoj bi se trebala podici centrala. Obracajuci se tursko-ruskom poslovnom forumu, Erdogan je kazao da je sve spremno. "Pokrenut cemo nuklearni program s investicijom od 20 milijardi dolara", dodao je.

Prije nego je otputovao iz Ankare za Rusiju, premijer je istaknuo da njegova vlada ne dovodi u pitanje projekt izgradnje tri nuklearne centrale u pet godina u Turskoj, usprkos situaciji u Japanu. "Nema ulaganja bez rizika", rekao je Erdogan.


Podijeli: Facebook Twiter