Turska: Kazne doživotnog zatvora za turske generale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski sud osudio je u ponedjeljak bivšeg načelnika glavnog stožera vojske Ilkera Basbuga i nekoliko bivših generala na kazne doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju organiziranja državnog udara protiv islamsko-konzervativne vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Među osuđenima se nalazi i bivši zapovjednik prve armije Hursit Tolon zbog "pokušaja nasilnog rušenja ustavnog poretka", po obrazloženju suda u Silivriju, blizu Istanbula.

Sud je nešto ranije objavio oslobađajuću presudu za 21 od 275 optuženika u ovom sudskom postupku. Neki od optuženih osuđeni su na dvadeset godina zatvora.

Mreža Ergenekon, nazvana prema mitskoj dolini u središnjoj Aziji koja se smatra kolijevkom turskoga naroda, optužena je da je sijući kaos atentatima i propagandom željela vojnim udarom srušiti Erdogana, na vlasti od 2002.

Više desetaka optuženika, među kojima su generali i novinari, uhićeno je 2007. i sudi im se od listopada 2008. u postupku koji sekularna oporba naziva lovom na vještice kojim se želi ušutkati kritičare vlade premijera Erdogana.

U Silivriju su se sukobili prosvjednici, koji su došli pružiti potporu optuženima, i policija koja je na kamenje uzvratila suzavcem i vodenim topovima.


Podijeli: Facebook Twiter