Turska: Kazna policajcu koji je napao damu u crvenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dama u crvenom", s kosom koja leti u zrak zbog eksplozije iz oružja turskog policajca koji je upravo ispalio suzavac, postala je prošlog ljeta simbol protuvladinih prosvjeda diljem Turske, a tužiteljstvo sada traži otkaz tom policajcu i zatvorsku kaznu do tri godine.

Optužnica tereti policajca Fatiha Zengina za pretjeranu upotrebu sile jer je ženu, udaljenu manje od metra, napao suzavcem iako nije predstavljala nikakvu opasnost.

Slika profesorice Ceyde Sungur s istanbulskog tehničkog sveučilišta kako u ljetnoj crvenoj haljini i s velikom torbom preko ramena hoda središnjim trgom, a suzavcem je napada policajac, proširila se brzinom munje na društvenim mrežama.

Prosvjednici su tu sliku isticali na transprentima te je "Dama u crvenom" ubrzo postala središnja figura i simbol otpora vlasti.

U lipnju prošle godine, mirni prosvjed protiv plana uništenja gradskog parka u središtu Istanbula i njegove prenamjene u trgovački centar prerastao je u val općeg nezadovoljstva protiv vlade premijera Tayyipa Erdogana. U sukobu policije i prosvjednika poginulo je sedam ljudi, među kojima i jedan policajac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter