Turska i Izrael postavljaju raketne sustave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska vojska rasporedila je nove protuzračne raketne sustave na granici sa Sirijom, a Izrael je blizu Jeruzalema postavio proturaketni štit u nedjelju dok se nastavlja diplomatska ofenziva kojom Sjedinjene Države žele pridobiti međunarodnu zajednicu za vojne udare na Siriju.

Raketni sustav zemlja-zrak Stinger postavljen je ovih dana na vrhu Gole gore blizu grada Yayldagija koji se nalazi u pokrajini Hatay, nekoliko kilometara od Sirije i blizu sredozemne obale, objavila je mreža NTV. Drugi sustav postavljen je u Ceylanpinaru, gradiću u pokrajini Sanliurfi, uz samu granicu, izvijestio je pak CNN-Turska.

Turski dnevnik Hurriyet piše u nedjelju o pojačanim letovima borbenih zrakoplova iz jugoistočne zračne blaze blizu sirijske granice.

Ankara je još u ljeto 2012. rasporedila više protuzračnih raketnih sustava duž zajedničke granice sa Sirijom, pošto je sirijska protuzračna obrana srušila turski izviđački zrakoplov.

Izrael je svoj proturaketni štiti postavio zapadno od Jeruzalema, izvijestio je novinar AFP-a. Glasnogovornik izraelske vojske nije htio komentirati tu informaciju rekavši samo da su "obrambeni sustavi raspoređeni s obzirom na procjenu stanja".

Koncem kolovoza u Tel Avivu su bili raspoređeni sustavi proturaketnog štita Iron Dome (Čelična kupola), usmjereni prema sjeveru Sirije. Kako navode izraelski mediji, dosad je diljem zemlje postavljeno šest do sedam sustava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter