Turska i Grčka potpisale 25 ugovora o suradnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska i Grčka su u ponedjeljak u Istanbulu, u prigodi posjeta grčkog premijera Antonisa Samarasa, potpisale 25 ugovora o suradnji u raznim gospodarskim granama i istaknule potrebu rješavanja političkih prijepora putem dijaloga.

"Možemo imati različita stajališta, ali ih želimo prevladati putem dijaloga", rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan na tiskovnoj konferenciji s grčkim kolegom. Potonji je otišao i dalje, istaknuvši važnost dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja te je ocijenio da će poboljšanje gospodarskih i trgovinskih veza dvaju susjeda zadnjih godina pridonijeti da se nadiđu njihove političke razlike.

Prije obraćanja medijima dvojica premijera su nazočila svečanom potpisivanju 25 ugovora o bilateralnoj suradnji na polju turizma, tehnologije, zdravstva, pomorskog prometa, poljoprivrede, useljavanja i kulture.

Od 2002. dvije zemlje u okviru procesa približavanja početog 1999. uspostavljaju "preliminarne kontakte" kako bi ispitale u kojoj se mjeri mogu dogovoriti o spornom zračnom i pomorskom prostoru u Egejskome moru.

Dvije zemlje, članice NATO-a trenutačno polažu pravo na pojas širok 6 nautičkih milja ispred svojih obala. No Grčka si pridržava pravo da taj pojas proširi na 12 NM, čemu se Turska protivi.

Godine 1996. Grčka i Turska su za dlaku izbjegle vojni sukob zbog nenastanjenih otoka u Egejskome moru.

Samaras i Erdogan danas su istaknuli potrebu rješavanja ciparskog pitanja, što je još jedno otvoreno pitanje između dviju zemalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter