Turska: Erdoganova stranka u blagom vodstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranka turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u blagom je vodstvu na nedjeljnim lokalnim izborima u Turskoj, koji se smatraju ključnima za budućnost njegova režima, pokazali su privremeni rezultati.

Stranka pravde i razvoja (AKP) dobila je između 48 i 49,6 posto glasova na nacionalnoj razini, nakon prebrojavanja više od 10 posto glasova, javile su televizije. Erdogan je ranije izjavio da je uvjeren u svoju pobjedu, te dodao da će danas turski narod "reći istinu". "Ono što narod kaže to je ono što jest, i njegova odluka mora se poštivati", rekao je nakon što je glasovao.

Izlaznost, koja je inače u Turskoj iznad 80 posto, ponovno bi mogla biti vrlo visoka. Tijekom dana zabilježeno je i šest mrtvih i trinaest ranjenih, u sukobu kandidata za vrlo poželjna mjesta seoskog načelnika. U Silvanu, u pokrajini Hilvanu sukobilo se više kandidata pri čemu su četiri osobe izgubile život a pet je ranjeno, među kojima neki teško, navodi agencija. U sličnom sukobu koji se poslije dogodio u Hatayju dvije osobe su poginule a devet je ranjeno hladnim oružjem, dodaje isti izvor.

Na birališta je bilo pozvano 52,7 milijuna turskih birača, a lokalni izbori smatraju se ključnima za političku budućnost premijera Erdogana, uhvaćena u korupcijske skandale i telefonska prisluškivanja. Lokalni izbori prvi su u 15-mjesečnom ciklusu u kojem će slijediti predsjednički i parlamentarni izbori, ali ih analitičari smatraju referendumom za islamsko-konzervativnu vladu premijera koji upravlja Turskom od 2002. godine.

Premijer, koji je već oslabljen velikim prosvjedima s proljeća 2013., od prosinca je pogođen korupcijskim skandalom koji seže do njegove obitelji i brojnih bliskih suradnika. Erdogan optužuje vjersku organizaciju svog dugogodišnjeg saveznika imama Fethullaha Gulena, danas protivnika, da je orkestrirao lažne optužbe o korupciji u želji da ga uništi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter