Turska: Dosad pronadeno 279 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijeliponedjeljak nastavljena je potraga u ruševinama zgrada uništenih u jakom potresu u kojem je poginulo najmanje 279 osoba, a ozlijedeno je više od 1.300 na jugoistoku Turske, u podrucju gdje žive vecinom Kurdi.

U ponedjeljak rano ujutro ministar unutarnjih poslova Idris Naim Sahin kazao je da je potres magnitude 7,2 Richtera usmrtio stotinu ljudi u gradu Vanu i 117 u teško pogodenom gradu Ercisu sto kilometara sjevernije. Ocekuje se da ce konacna brojka smrtno stradalih i dalje rasti.

Nakon što je pala noc preživjeli i radnici hitnih službi borili su se da iz ruševina izvuku cim više stradalih, iako su na porušenom podrucju anatolijske stepe uz granicu s Iranom bili odsjeceni svi elektricni vodovi. Uz pomoc mobilnih generatora, preživjeli i spasioci ulagali su nadljudske napore kako bi probili urušeni beton, a nerjetko su se uz lopate služili i golim rukama, javljaju mediji.

Premijer Tayyip Erdogan izjavio je da je nepoznat broj osoba koje su zatocene pod ruševinama te da se posebno boji za stanovnike okolnih ruralih podrucja kamo spasilacke ekipe još nisu pristigle.

"Vecina gradevina tamo je napravljena od nepecene cigle. Moram reci da su gotovo sve zgrade u takvim selima uništene", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare nedugo nakon ponoci u Vanu.

Rijec je o najsnažnijem potresu koji je pogodio siromašni jugoistok Turske u više od 10 godina, a nakon njega je slijedilo najmanje sedam snažnih podrhtavanja tla.

Nakon razornog potresa oglasio se i izraelski ministar obrane Ehud Barak koji je u nedjelju izjavio da je Turska odbila izraelsku pomoc, ali da ce ta zemlja ostati pri svojoj ponudi ukoliko se Turska predomisli.

Iako je neimenovani dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova kasnije ustvrdio da je Turska dobila ponude za pomoc od desetak zemalja i sve ih odbila, agencije podsjecaju da su odnosi dviju zemalja narušeni još od prošle godine kada su židovski komandosi ubili devet turskih pomoraca koji su pokušavali probiti izraelsku blokadu pojasa Gaze.


Podijeli: Facebook Twiter