Turska: Curenje podataka na YouTubeu je objava rata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska bi mogla blokirati i druge društvene mreže, a ne samo YouTube i Twitter, budu li korisnici objavljivali snimke ili dokumente koji prijete državnoj sigurnosti, objavili su u četvrtak vladini izvori nakon što su objavu snimke na kojoj se vidi planiranje vojne operacije u Siriji proglasili objavom rata Turskoj.

Turske telekomunikacijske tvrtke pokrenule su u četvrtak postupak blokiranja YouTubea jer je anonimno objavljena snimka rasprave šefa obavještajaca, zamjenika zapovjednika oružanih snaga i ministra vanjskih poslova o mogućoj vojnoj operaciji u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, jedan od dužnosnika koji su bili na toj snimci, nije rekao na koga se odnosi njegova optužba, ali premijer Tayyip Erdogan, kojega u nedjelju čekaju važni lokalni izbori, kaže da je on meta internetske operacije blaćenja koju vodi američki islamski vjerski vođa koji ga želi svrgnuti.

Fethullah Gulen, klerik o kojem je riječ, opovrgava te tvrdnje, prenosi Reuters. "Dogodio se internetski napad na Republiku Tursku, na našu zemlju, našu voljenu naciju. To je jasna objava rata protiv turske države i nacije", rekao je Davutoglu novinarima u Konyi.

Turska je vlada u prošli četvrtak donijela odluku o blokadi pristupa Twitteru u toj zemlji i tjedan dana prije lokalnih izbora 30. ožujka izazvala brojne kritike protiv cenzure u turskim medijima i osudu iz Europske unije, a ankarski upravni sud naredio je u srijedu ukidanje te kontroverzne odluke turske vlade.

Gotovo 53 milijuna Turaka pozvano je u nedjelju na lokalne izbore, ključne za sve nepopularniju vladu i stranku premijera Recepa Tayyipa Erdogana opterećenu optužbama za korupciju, a u općem ozračju nepovjerenja i polarizacije zemlje i oporba i vladajući pozivaju na oprez zbog mogućih prijevara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter