Turska bombardirala položaje PKK u Iraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska vojska izvela je, po prvi put nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča, zračne udare protiv pripadnika zakonom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) u sjevernom Iraku, ubivši pritom 20 militanata, objavila je u srijedu turska tv postaja NTV.

Turska učestalo pokreće zračne udare protiv ciljeva PKK u planinskim područjima sjevernog Iraka u blizini turske granice, gdje vodstvo PKK ima kampove. Dvogodišnji prekid vatre između PKK, koja traži autonomiju, i turske države, propao je prošle godine, pokrenuvši jedno od najgorih razdoblja nasilja tijekom tri desetljeća kurdskog ustanka.

Turska se suočava sa sigurnosnim prijetnjama koje predstavljaju teroristička organizacija Islamska država, ali i PKK.

U noć s petka na subotu u Turskoj je izveden pokušaj vojnog udara, koji je zaustavljen nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan pozvao građane na ulice. Nakon pokušaja puča uhićeno je više od 6.000 vojnika, među kojima i 100 generala, oko jedne trećine generala ukupno u turskoj vojsci.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin inzistirao je na tome da ta činjenica neće naštetiti vojnoj spremnosti turske vojske.

Među uhićenima su i četiri divizijska generala, šefovi Druge i Treće vojske.

Druga vojska odgovorna je za područje Anatolije i granice sa Sirijom, Iranom i Irakom, a treća ima dužnosti u istočnim i sjevernim pokrajinama i navodno je uključena u borbe protiv Kurda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter